Η πλούσια σε αλάτι διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης γαστρικού έλκους και έλκους του δωδεκαδακτύλου, όπως υποδεικνύει νέα Αμερικανική έρευνα. Η έρευνα αποκάλυψε ότι δυο γονίδια που σχετίζονται με την ισχύ του ελικοβακτιριδίου του πυλωρού, που προκαλεί το έλκος, ενισχύθηκαν από την παρουσία μεγάλης ποσότητας αλατιού.

Περίπου 20% των Αμερικανών, ηλικίας 40 ετών και 50% των ανθρώπων άνω των 60 ετών έχουν προσβληθεί από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτούς εμφανίζουν έλκος. Στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σχετίζεται με το είδος της διατροφής.

Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στη διατροφή που είναι πλούσια σε αλάτι, δήλωσε ο ερευνητής της νέας μελέτης, Hanan Gancz . Το ελικοβακτηρίδιο φαίνεται πως ισχυροποιείται με την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας αλατιού στο στομάχι και είναι πιο πιθανό να προκαλέσει έλκος μακροπρόθεσμα.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού βρίσκεται στο στομάχι και είναι υπεύθυνο για το 90% των περιστατικών έλκους δωδεκαδακτύλου και του 80% των περιστατικών έλκους στομάχου. Παράλληλα, ενδεχομένως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι.

Πολλοί άνθρωποι έχουν το ελικοβακτηρίδιο, χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο της αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολόγων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο γαστρεντερολόγος Dr.Perminder Phull, του Aberdeen Royal Infirmary, δήλωσε πως η διατροφή ήταν παλαιότερα σημαντικός παράγοντας όσον αφορά την αγωγή που ακολουθούσαν οι άνθρωποι με έλκος αλλά οι εξελίξεις στη θεραπευτική αγωγή έχουν μειώσει τη σημασία της.

Ωστόσο, δηλώνει πως υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η πλούσια σε αλάτι διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στο στομάχι γεγονός το οποίο μπορεί να εξηγεί το μηχανισμό μεταξύ αλατιού και προσβολής από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Οι μεγάλες ποσότητες αλατιού συνδέονται και με την υπέρταση, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό