Η πιθανότητα αυτισμός να συνδέεται με τη ρύπανση από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων αναφέρθηκε από ερευνητές στην Καλιφόρνια.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 500 παιδιά αναφέρει ότι όσα εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτισμό σε σχέση με παιδιά που μεγάλωσαν σε καθαρό περιβάλλον.

Ωστόσο άλλοι ερευνητές δήλωσαν ότι η κίνηση στους δρόμους είναι απίθανη και μη πειστική εξήγηση του αυτισμού.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο περιοδικό ‘Archives of General Psychiatry.’

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία ρύπανσης σε οδούς της Καλιφόρνια για τη σύγκριση της έκθεσης στη ρύπανσης, στη μήτρα και κατά τον πρώτο χρόνο ζωής σε 279 παιδιά με αυτισμό και 245 χωρίς.

Οι ερευνητές από το University of Southern California δήλωσαν ότι παιδιά που κατοικούσαν σε σπίτια που εκτίθεντο στη μεγαλύτερη ρύπανση είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυτισμό σε σύγκριση με παιδιά που έμεναν σε σπίτια με τα χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης.

Ανακάλυψαν προηγουμένως σχέση μεταξύ του αυτισμού και της κατοικίας κοντά σε μεγάλους δρόμους.

Ωστόσο άλλοι ερευνητές αναρωτιούνται πώς η ρύπανση θα μποορουσε να αλλάξει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να οδηγήσει στον αυτισμό.

Η Uta Frith, του University College London, θεωρεί απίθανο να είναι αιτιατή η σχέση.

Δήλωσε ότι η έρευνα δεν παρουσιάζει πειστικό μηχανισμό μέσω του οποίου τα ρυπογόνα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο για να οδηγήσουν στον αυτισμό.

Πηγές:
‘Archives of General Psychiatry.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα