Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε επιτυχώς επιχείρηση επείγουσας μετάβασης 52χρονου ασθενούς, από την Ελλάδα στην Ιταλία, προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνευμόνων.

Η μεταμόσχευση πνευμόνων δεν πραγματοποιείται στη χώρα μας και για το λόγο αυτό ο ΕΟΜ, από τις αρχές του 2012, έχει συνάψει συνεργασία με τον Ιταλικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, προκειμένου Έλληνες υποψήφιοι για μεταμοσχεύσεις που δεν πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, να εξυπηρετούνται στη γείτονα χώρα.

Αντίστοιχα, μοσχεύματα πνευμόνων από Έλληνες δότες, αξιοποιούνται στην Ιταλία, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητες μεταμόσχευσης των Ελλήνων ασθενών.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ειδοποιήθηκε ο ΕΟΜ, ότι βρέθηκε συμβατό πνευμονικό μόσχευμα για έναν από τους υποψηφίους λήπτες, που ήταν εγγεγραμμένος στη λίστα αναμονής μεταμοσχευτικού κέντρου της Ρώμης. Ο ασθενής έπρεπε μέσα σε 5 ώρες να βρίσκεται στη Ρώμη.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Οργανισμού, που σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και την Πολεμική Αεροπορία έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα αεροσκάφος με εξειδικευμένο ιατρικό πλήρωμα, απογειωνόταν από την Ελευσίνα με κατεύθυνση τη Λάρισα, όπου βρισκόταν ο λήπτης.

Λίγες ώρες αργότερα, ο ασθενής κατέφθασε στη Ρώμη, όπου υποβλήθηκε σε επιτυχή μεταμόσχευση πνεύμονα.

Η επιχείρηση αυτή ήταν η πρώτη που οργανώθηκε για μεταμόσχευση πνεύμονα σε Έλληνα ασθενή στην Ιταλία και οφείλει την επιτυχία της, αφενός στη προσφορά πνευμονικών μοσχευμάτων από Έλληνες δότες προς την Ιταλία και αφετέρου στην ετοιμότητα, το συντονισμό και την απρόσκοπτη συνεργασία του ΕΚΑΒ, της Πολεμικής Αεροπορίας και του ΕΟΜ.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι ο ΕΟΜ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία προγράμματος μεταμοσχεύσεων πνευμόνων στην Ελλάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;