Η γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσει το αγέννητο παιδί διπολική διαταραχή αργότερα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Έρευνα σε 814 εγκύους που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Jama Psychiatry' έδειξε ότι η λοίμωξη κατέστησε τη διπολική διαταραχή 4 φορές πιο πιθανή.

Ο γενικός κίνδυνος παρέμεινε χαμηλός αλλά αντικατοπτρίζει παρόμοια ευρήματα που συνδέουν τη γρίπη με τη σχιζοφρένεια.

Ειδικοί δήλωσαν ότι οι κίνδυνοι ήταν μικροί και οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ανησυχούν.

Ερευνητές του Columbia University Medical Center, εντόπισαν σχέση μεταξύ της νόσου που συχνά διαγιγνώσκεται αργά στην εφηβεία και στα 20 και τις εμπειρίες στη μήτρα.

Οι ερευνητές εστίασαν σε ανθρώπους που γεννήθηκαν στις αρχές του 1960, η διπολική διαταραχή ήταν σχεδόν 4 φορές πιο κοινή σε ανθρώπους των οποίων η μητέρα είχε γρίπη στην εγκυμοσύνη.

Ο ερευνητής καθηγητής Alan Brown, υπολόγισε ότι η λοίμωξη από γρίπη στην εγκυμοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανότητα 3-4% διπολικής διαταραχής στα παιδιά που θα γεννηθούν.

Ωστόσο στην πλειοψηφία των περιστατικών διπολικής διαταραχής δεν υπάρχει ιστορικό γρίπης.

Στη λίστα όσων οι έγκυες έχουν να ανησυχούν πόσο ψηλά θα πρέπει να βρίσκεται, ο Alan Brown δεν θεωρεί ότι είναι υψηλή. Οι πιθανότητες είναι αρκετά μικρές. Δεν θεωρεί ότι θα πρέπει να αυξηθεί η ανησυχία στις μητέρες. Δήλωσε ότι ο εποχιακός εμβολιασμός για τη γρίπη που συνιστάται για τις εγκύους σε πολλές χώρες θα μειώσει ενδεχομένως τις πιθανότητες για γρίπη.

Παρόμοιες έρευνες έδειξαν σχέση μεταξύ της γρίπης και της σχιζοφρένειας.

Πώς η γρίπη θα μπορούσε να επηρεάσει τον εγκέφαλο του εμβρύου δεν έχει εξηγηθεί εντελώς.

Η γρίπη δεν θεωρείται ότι επηρεάζει άμεσα το έμβρυο αλλά η αντίδραση του ανοσοποιητικού της μητέρας στον ιό θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη.

Πηγές:
'Jama Psychiatry'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα