Νέα μελέτη κατέδειξε ότι η χρήση επιφανειών αντιμικροβιακού χαλκού στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κατά 58% σε σύγκριση με ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ χωρίς πολυαγγιζόμενες επιφάνειες χαλκού.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που μία παρέμβαση που πραγματοποιείται για τη μείωση του μικροβιακού φορτίου είχε κλινική επίπτωση σε ασθενείς ΜΕΘ.

Στην Ευρώπη, 1 στους 14 ασθενείς νοσοκομείου αναπτύσσει ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα εκτιμώμενο αριθμό 147.000 θανάτων κάθε χρόνο. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ελέγχου λοιμώξεων και νοσοκομειακής επιδημιολογίας SHEA, ενώ έχουν αναπτυχθεί μία σειρά από στρατηγικές για τη μείωση αυτών των λοιμώξεων, ο αντιμικροβιακός χαλκός είναι ο μόνος που φέρει συνεχή αποτελέσματα, έχει επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και δεν εξαρτάται από την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Η έρευνα έδειξε επίσης, ότι οι επιφάνειες χαλκού ωφελούν συνδυαστικά, αφού οι πρακτικές πρόληψης μειώνουν σημαντικά το μικροβιακό φορτίο και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, εφαρμόστηκε σε τρία κύρια νοσοκομεία των ΗΠΑ: Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα, το Αντικαρκινικό Memorial Sloan-Kettering στη Νέα Υόρκη και το Ralph H Johnson Ιατρικό Κέντρο Βετεράνων στο Τσάρλεστον, της Νότια Καρολίνα.

Προηγήθηκαν μελέτες σε νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Χιλή, οι οποίες διερευνούσαν την ικανότητα του χαλκού να μειώσει το μικροβιακό φορτίο.

'Οι επιφάνειες κραμάτων χαλκού προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο για τη μείωση του αυξανόμενου αριθμού ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, χωρίς να πρέπει να ανησυχούμε για την αλλαγή συμπεριφοράς των επαγγελματιών στο χώρο της υγείας,' εξήγησε ο Dr Michael Schmidt, Αντιπρόεδρος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

'Λόγω του ότι το αντιμικροβιακό αποτέλεσμα προέρχεται από μία εγγενή ιδιότητα του χαλκού, η ανάπτυξη θανατηφόρων βακτηριδίων είναι σημαντικά μικρότερη σε αυτές τις επιφάνειες, καθιστώντας το περιβάλλον πιο ασφαλές για τους ασθενείς του νοσοκομείου.'

Για να καθοριστεί η αποτελεσματικότητα των επιφανειών κραμάτων χαλκού – συνολικά ονομαζόμενες ως ‘αντιμικροβιακός χαλκός’ – στον ρυθμό ανάπτυξης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, οι πολυαγγιζόμενες επιφάνειες αντικαταστάθηκαν με αντίστοιχες αντιμικροβιακού χαλκού.

Επιλέχθηκαν θάλαμοι ΜΕΘ διότι οι ασθενείς που βρίσκονται εκεί έχουν ψηλότερο ρίσκο να αποκτήσουν λοιμώξεις λόγω της σοβαρότητας της ασθένειας τους, τις συχνά επεμβατικές διαδικασίες στις οποίες υπόκεινται και της επαφής τους με τους επαγγελματίες υγείας.

Οι ασθενείς τυχαία τοποθετούνται σε διαθέσιμους θαλάμους με ή χωρίς επιφάνειες αντιμικροβιακού χαλκού και οι ρυθμοί ανάπτυξης συγκρίνονται. Ένα σύνολο 650 ασθενών και 16 θαλάμων (8 με αντιμικροβιακό χαλκό και 8 χωρίς) μελετήθηκαν διεξοδικά από τον Ιούλιο 2010 έως τον Ιούνιο 2011.

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, τα οποία παρουσιάστηκαν τον προηγούμενο Ιούλιο στο Journal Κλινικής Μικροβιολογίας, έδειξαν ότι ο αντιμικροβιακός χαλκός μείωσε το μικροβιακό φορτίο κατά 83% μέσο όρο σε μία περίοδο 21 μηνών.

Η μελέτη σύγκρινε τις επιφάνειες χαλκού με τις αντίστοιχες (χωρίς χαλκό) κατά τη διάρκεια της φροντίδας των ασθενών, μεταξύ των περιόδων καθημερινής καθαριότητας και απολύμανσης. Έδειξε επίσης ότι δύο σημαντικοί παθογόνοι παράγοντες οι οποίοι είναι ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά – ο MRSA και ο VRE – είναι σχεδόν απίθανο να βρεθούν σε επιφάνειες χαλκού.

Στα αποτελέσματα της μελέτης 46 ασθενείς ανέπτυξαν μία ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, ενώ 26 ασθενείς εμφάνισαν MRSA ή VRE. Συνολικά, η αναλογία των ασθενών που ανέπτυξαν μία τέτοια λοίμωξη ήταν 58% μικρότερη ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται σε θαλάμους ΜΕΘ που διαθέτουν αντικείμενα αντιμικροβιακού χαλκού.

Μιλώντας για τη σπουδαιότητα της νέας μελέτης, ο Καθηγητής κ. Tom Elliott, που ηγείται της Βρετανικής κλινικής δοκιμής, είπε: 'Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Birmingham, η μελέτη για το χαλκό μας έδειξε ότι ο χαλκός μειώνει την μικροβιακή μόλυνση από το περιβάλλον.

Οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις του Salgado και των άλλων συναδέλφων δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του αντιμικροβιακού χαλκού μειώνει επίσης την πιθανότητα των ασθενών να αποκτήσουν συγκεκριμένους τύπους λοιμώξεων εντός των νοσοκομείων.

Αυτά τα ευρήματα μπορεί να μας οδηγήσουν σε σημαντικά βήματα στη μάχη ενάντια στις λοιμώξεις, χρησιμοποιώντας την ανεκμετάλλευτη δυναμική του εξαιρετικού αυτού αντιμικροβιακού μετάλλου.'

Η αμερικανική ομάδα ξεκίνησε νέα μελέτη τον Ιούλιο του 2012, προσπαθώντας να επαναλάβει ότι είχε αποδείξει με επιτυχία η διεπιστημονική ομάδα των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και Λος Άντζελες. Η ομάδα πραγματοποιεί δοκιμές σε ΜΕΘ με αντιμικροβιακό χαλκό στο Ιατρικό Κέντρο Ronald Reagan UCLA.

Εκατοντάδες προϊόντα αντιμικροβιακού χαλκού που σχετίζονται με την υγεία είναι διαθέσιμα, όπως στατό, ιατρικά τρόλλευ, βοηθητικά τραπέζια και χειρολαβές πόρτας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία