Το Κονγκό προσπαθεί να περιορίσει τη μεγαλύτερη έξαρση mpox (ευλογιάς των πιθήκων) και οι επιστήμονες λένε ότι μια νέα μορφή της νόσου που ανιχνεύθηκε σε μια πόλη μεταλλείων μπορεί να εξαπλωθεί ευκολότερα στους ανθρώπους.

Από τον Ιανουάριο, το Κονγκό έχει αναφέρει περισσότερα από 4.500 ύποπτα κρούσματα mpox και σχεδόν 300 θανάτους, αριθμοί που έχουν τριπλασιαστεί περίπου από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το Κονγκό κήρυξε πρόσφατα την έξαρση σε ολόκληρη τη χώρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Μια ανάλυση ασθενών που νοσηλεύτηκαν μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου στην Kamituga, στο ανατολικό Κονγκό, υποδηλώνει ότι οι πρόσφατες γενετικές μεταλλάξεις στο mpox είναι το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μετάδοσής του στους ανθρώπους. Συμβαίνει σε μια πόλη όπου οι άνθρωποι έχουν ελάχιστη επαφή με τα άγρια ​​ζώα που πιστεύεται ότι φέρουν φυσικά την ασθένεια.

«Είμαστε σε μια νέα φάση του mpox», δήλωσε ο  ερευνητής Δρ Placide Mbala-Kingebeni. 

Οι βλάβες που αναφέρθηκαν από τους περισσότερους ασθενείς είναι πιο ήπιες και στα γεννητικά όργανα, είπε ο Mbala-Kingebeni, καθιστώντας την ασθένεια πιο δύσκολη στη διάγνωση. Σε προηγούμενα κρούσματα στην Αφρική, οι βλάβες παρατηρήθηκαν κυρίως στο στήθος, τα χέρια και τα πόδια. Είπε επίσης ότι η νέα μορφή φαίνεται να έχει χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Σε μια έκθεση σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση του mpox αυτή την εβδομάδα, ο ΠΟΥ είπε ότι η νέα μορφή της νόσου μπορεί να απαιτεί μια νέα στρατηγική εξετάσεων για την ανίχνευση των μεταλλάξεων.

Με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους στο Κονγκό με mpox υποβάλλονται σε τεστ, ο Mbala-Kingebeni είπε: «Ο κίνδυνος είναι ότι αν δεν εμφανιστούν οι ίδιοι οι ασθενείς, θα έχουμε μια σιωπηλή μετάδοση της νόσου και κανείς δεν θα το μάθει».

Ο Mbala-Kingebeni είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνθηκαν μέσω του σεξ, με περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων mpox να έχουν εντοπιστεί σε εργάτες του σεξ. 

Υπάρχουν δύο είδη  mpox, που σχετίζεται με την ευλογιά και ενδημικό στην κεντρική και δυτική Αφρική.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αρκετά τα... μύρια για τον καρκίνο από την Ευρώπη
Χειρουργική επέμβαση επινεφριδίου θεραπεύει την υπέρταση
Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την ‘’επιδημία’’ των καρδιαγγειακών νοσημάτων