Περισσότερες από 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχουν την εμπειρία της σωματικής ή σεξουαλικής βίας, αναφέρει έκθεση του Π.Ο.Υ και άλλων ομάδων.

Η έκθεση αναφέρει ότι το 38% όλων των γυναικών που δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν από τον σύντροφό τους και τέτοια βία συμβάλλει σημαντικά στην κατάθλιψη και άλλα προβλήματα υγείας.

Η επικεφαλής του Π.Ο.Υ, Margaret Chan, δήλωσε ότι η βία κατά των γυναικών είναι παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Η έρευνα επίσης καλεί να σταματήσει η ανοχή τέτοιων επιθέσεων. Αναφέρει ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν νέες οδηγίες από αξιωματούχους υγείας παγκοσμίως για την πρόληψη της βίας και ότι θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη προστασία στα θύματα.

Η έκθεση σχετικά με τη βία από συντρόφους και μη έναντι των γυναικών, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Π.Ο.Υ, το London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) και το South African Medical Research Council (SAMRC).

Οι συγγραφείς της σημειώνουν ότι είναι η πρώτη συστηματική έρευνα των παγκοσμίων στοιχείων που δίνουν λεπτομέρειες για την επίδραση της βίας στη σωματική και ψυχική υγεία γυναικών και κοριτσιών.

Τα κύρια ευρήματα

  • Η βία από σύντροφο είναι η πιο κοινή μορφή βίας, επηρεάζοντας το 30% των γυναικών στην υφήλιο.
  • Το 38% όλων των γυναικών που δολοφονήθηκαν έχασαν τη ζωή τους από τον σύντροφό τους.
  • Το 42% των γυναικών που υπέστησαν σωματική ή σεξουαλική βία από τους συντρόφους τους είχαν τραυματισμούς.
  • Θύματα επιθέσεων όχι από συντρόφους ήταν 2,6 φορές πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη και άγχος σε σύγκριση με γυναίκες που δεν ήταν θύματα βίας.
  • Όσες υπέστησαν βία από τους συντρόφους τους είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες για παρόμοια προβλήματα.
  • Τα θύματα ήταν πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με το αλκοόλ, αμβλώσεις και να έχουν προσβληθεί από σεξουαλικών μεταδιδόμενα νοσήματα και τον ιό HIV.

Η καθηγήτρια Charlotte Watts, από το LSHTM, σημειώνει ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η βία κατά των γυναικών είναι εξαιρετικά συνήθης. Χρειάζεται επειγόντως να επενδύσουμε στην πρόληψη για την αντιμετώπιση των αιτιών του παγκόσμιου προβλήματος υγείας των γυναικών, πρόσθεσε.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο φόβος του στίγματος εμποδίζει πολλές γυναίκες να αναφέρουν τη σεξουαλική βία.Τονίζει ότι αξιωματούχοι υγείας παγκοσμίως θα πρέπει να λάβουν πιο σοβαρά υπόψη το θέμα και να δώσουν καλύτερη ενημέρωση στους εργαζόμενους υγείας όσον αφορά την αναγνώριση του πότε οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν βία και να υπάρχει η κατάλληλη ανταπόκριση.

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι θα αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή νέες οδηγίες με άλλους οργανισμούς στο τέλος Ιουνίου.

Πηγές:
Π.Ο.Υ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]