Το 2ο Συνέδριο της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, SEERSS (South Eastern European Robotic Surgery Society), έλαβε χώρα μεταξύ 10-13 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Το κάλεσμα απευθύνθηκε σε όλους τους γιατρούς που εφαρμόζουν τη Ρομποτική Χειρουργική αλλά και όλους όσοι ενδιαφέρονται να εξειδικευτούν σε αυτήν. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, με αναγνωρισμένους χειρουργούς και επιστήμονες που βρίσκονται στις επάλξεις της Ιατρικής Επιστήμης, από όλες τις Ηπείρους!

Μια μέρα πριν την έναρξη του συνεδρίου, στις 10 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία του Προέδρου του SEERSS Dr. K. Μ. Κωνσταντινίδη, του Διοικητικού Συμβουλίου και του Προέδρου της ΕΕΦΙΕ (Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος) κ. Ντεντάκη Δημήτριο, διοργανώθηκε εκπαιδευτική ημερίδα φοιτητών και ειδικευομένων (Junior SEERSS), κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις με θέμα τη ρομποτική χειρουργική αφενός και αφετέρου εκπαιδεύτηκαν στη χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci Si HD πάνω σε προσομοιωτές (simulators). Περισσότεροι από 250 φοιτητές Ιατρικής από όλη την Ελλάδα, έδωσαν το παρόν με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και στις εξελίξεις!

Το επίσημο άνοιγμα του 2ου Συνεδρίου της SEERSS έγινε, με οικοδεσπότες τον Πρόεδρο του Συνεδρίου και Ταμία της SEERSS, Επίκουρο Καθηγητή Ουρολογίας Κωνσταντίνο Στραβοδήμο και τον Πρόεδρο της SEERSS και διεθνούς φήμης Καθηγητή Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Γενικό Γραμματέα Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής Νικόλαο Νικητέα, τον Γυναικολόγο/ Ογκολόγο Δρ. Gorchev από τη Βουλγαρία και την ομάδα του Καθηγητού Irinel Popescu από τη Ρουμανία. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν πολλές θεματικές ενότητες της Ρομποτικής Χειρουργικής που περιελάμβαναν χειρουργική εντέρου, στομάχου, χοληφόρων- ήπατος, παγκρέατος, γυναικολογίας, ουρολογίας, θώρακος, παχυσαρκίας και θυρεοειδούς.

Η ρομποτική χειρουργική εξασφαλίζει πολλά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς όπως:

  • Πρόσβαση και ορατότητα σε απρόσιτα σημεία με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια, που διευκολύνει δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Μικρότερη ανάγκη για παραμονή στις μονάδες εντατικής θεραπείας έπειτα από μεγάλες επεμβάσεις, και μηδαμινές μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα.
  • Σημαντικά μικρότερη καρδιαγγειακή και αναπνευστική επιβάρυνση.
  • Μηδαμινή απώλεια αίματος άρα και λιγότερες μεταγγίσεις αίματος.
  • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου λόγω μικρής τομής και ελάχιστου χειρουργικού τραυματισμού των ιστών.
  • Δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό αλλά και μεγαλύτερη ηλικία.
  • Ταχύτερη ανάρρωση, γρηγορότερη κινητοποίηση των ασθενών και ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο.
  • Ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και στην καθημερινή εργασία.
  • Ταχύτερη λειτουργική αποκατάσταση (εγκράτεια και στυτική λειτουργία) μετά από επεμβάσεις για καρκίνο προστάτη.
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και μικρότερες ουλές.

Στην Press Conference που ακολούθησε, μεταξύ άλλων, έγινε συζήτηση σχετικά με το κόστος αυτών των επεμβάσεων και αυτό συγκρίθηκε με το κόστος των συμβατικών επεμβάσεων. Σύμφωνα με τον Επ. Καθηγητή Κ. Στραβοδήμο, οι γνώμες που ακούγονται σχετικά με το υψηλό κόστος μιας ρομποτικής επέμβασης είναι πολλές, αλλά δεν υπάρχουν ελληνικές εμπεριστατωμένες μελέτες που να συμπεριλαμβάνουν το συνολικό κόστος μιας συμβατικής επέμβασης μαζί με την αξιολόγηση των πιθανών επιπλοκών της. Επίσης τονίστηκε η συστηματική και επιτυχημένη λειτουργία του ρομποτικού συστήματος στο μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο που παρέχει αυτή τη δυνατότητα για όλους τους Έλληνες ασθενείς.

Ο Δρ. Ν. Νικητέας συμφώνησε ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ασθενών υψηλού κινδύνου και υπερηλίκους, ενώ επισήμανε ότι οι ρομποτικές επεμβάσεις έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα και προσδίδουν τα μέγιστα στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Ο Δρ. Κωνσταντινίδης έδωσε έμφαση στο λεγόμενο «cost benefit» δηλαδή κάθε αναφορά στο κόστος πρέπει να συγκρίνεται με τα αντίστοιχα οφέλη, τα οποία είναι πραγματικά και σημαντικά για έναν ασθενή.

Αναλύθηκαν δύο ακόμη σημαντικές εξελίξεις στο χώρο:

  • το θέμα της αντιμετώπισης ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας και βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό όπως οι παχύσαρκοι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που μπορούν με αυτόν τον τρόπο να αποφεύγουν τις μεγάλες τομές και να κάνουν εγχειρίσεις με πολύ μικρότερο ρίσκο.
  • η δυνατότητα πραγματοποίησης επεμβάσεων με μία μόνο τομή και τα οφέλη τους όπως μεταξύ άλλων, η πιο γρήγορη ανάρρωση και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Συζητήθηκε επίσης η επέκταση της εταιρείας SEERSS προς τη Μέση Ανατολή, αλλά και ο ρόλος της SEERSS σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι γιατροί μέλη της, με πυρήνα τη Ρομποτική Χειρουργική, θα μεταδώσουν τη γνώση και τα επιχειρήματα και θα ηγηθούν των εξελίξεων ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο!

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας