Το πρώτο γονίδιο που φαίνεται πως συμβάλλει στο να είναι κάποιος αριστερόχειρας εντόπισαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η ομάδα θεωρεί πως το να φέρει κάποιος το γονίδιο αυτό αυξάνει και τις πιθανότητες να εμφανίσει ψυχωσική διαταραχή όπως σχιζοφρένεια.

Το γονίδιο LRRTM1, φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στο να ελέγχει ποιά σημεία του εγκεφάλου αναλαμβάνουν τον έλεγχο συγκεκριμένων λειτουργιών, όπως του λόγου και των συναισθημάτων. Η έρευνα εμφανίζεται στο περιοδικό ‘Molecular Psychiatry’.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr.Clyde Francks, θεωρεί πως τα ευρήματα θα βοηθήσουν στην κατανόηση της ασυμμετρίας του εγκεφάλου. Η ασυμμετρία είναι σημαντικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου εγκεφάλου και διαταράσσεται σε πολλές ψυχικές διαταραχές.

Ωστόσο ο ερευνητής εκτιμά ότι οι αριστερόχειρες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τη σχέση του να είναι κανείς αριστερόχειρας με τη σχιζοφρένεια. Τονίζει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν στη σχιζοφρένεια και ότι η πλειοψηφία των αριστερόχειρων δεν θα νοσήσει ποτέ από αυτήν.

Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί ο ακριβής ρόλος του συγκεκριμένου γονιδίου.

Περίπου 10% των ανθρώπων είναι αριστερόχειρες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι διαφέρουν σε σημαντικά σημεία από τους δεξιόχειρες. Σε περσινή έρευνα φάνηκε ότι οι αριστερόχειρες σκέφτονται πιο γρήγορα όταν παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή ή στα αθλήματα.

Ωστόσο το να είναι κάποιος αριστερόχειρας έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες και για να συμβεί κάποιο ατύχημα.

Πηγές:
‘Molecular Psychiatry’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ