Η διάσειση έχει γίνει αντιφατικό θέμα στα αθλήματα, με αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι αθλητές θέτουν σε κίνδυνο τον εγκέφαλό τους.
Ερευνητές στο University of New Mexico, δήλωσαν ότι οι αθλητές μπορεί να επιστρέφουν πολύ γρήγορα στη δράση.

Ενώ Βρετανοί γιατροί δήλωσαν ότι η στάση ως προς τον τραυματισμό στο κεφάλι είναι πολύ χαλαρή στα αθλήματα.
Η Αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’, συνέκρινε τον εγκέφαλο 50 ανθρώπων που είχαν ελαφριά διάσειση με 50 υγιείς ανθρώπους.

Αρχικά υπήρχαν προβλήματα μνήμης, πονοκεφάλων και ζάλης-αλλά υποχώρησαν μετά από μερικές εβδομάδες.
Ωστόσο, 4 μήνες αργότερα, οι γιατροί μπορούσαν ακόμα να διακρίνουν διαφορές στον τρόπο που το υγρό κινούταν στον εγκέφαλο, υποδεικνύοντας ότι ο εγκέφαλος δεν είχε ιαθεί ακόμα.

Ο ερευνητής Dr Andrew Mayer, συνέκρινε την επίπτωση της διάσεισης, με έγκαυμα, στο οποίο τα συμπτώματα όπως ο πόνος μπορούν να εξαφανιστούν πολύ πριν την ίαση του ιστού.

Δήλωσε πως το μήνυμα είναι ότι ακόμα και αν οι άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα ο εγκέφαλος ενδεχομένως δεν έχει ιαθεί πλήρως.
Στις ΗΠΑ, μετά τη διάσειση, οι αθλητές απέχουν για μια εβδομάδα ή 10 μέρες επειδή τότε φαίνονται φυσιολογικοί αλλά ενδεχομένως αυτό είναι πρόωρο και δεν σημαίνει ότι ο ιστός είναι υγιής.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως πολλοί μικροί τραυματισμοί σε σύντομο διάστημα είναι πολύ χειρότεροι από ένα μεγάλο τραυματισμό. Πρόκειται για ‘ευάλωτο σύστημα’, είπε.

Ο καθηγητής John Hardy, από το University College London, δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται από τα αποτελέσματα και προειδοποιεί κατά της πρόωρης επιστροφής σε δράση.

Δήλωσε ότι αν υπάρχει βλάβη στο γόνατο οι αθλητές απέχουν 3 μήνες αλλά η επιστροφή μετά από τραυματισμό στο κεφάλι γίνεται σε σύντομο διάστημα.

Θεωρεί ότι όταν συμβαίνει μια διάσειση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σοβαρά και να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος εκτός δράσης, άσχετα από το πόσο διαρκεί.

Ο καθηγητής Hardy έχει καλέσει σε κατάργηση του μποξ, καθώς επανειλημμένα χτυπήματα στο κεφάλι έχουν συνδεθεί με άνοια αργότερα.
Η σχέση με την άνοια έχει παρατηρηθεί από τότε σε άλλα αθλήματα που έχουν τακτικούς τραυματισμούς στο κεφάλι.

 

Πηγές:
'Neurology'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA