Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί ενδεχομένως να κρύβει ένα επιπλέον όφελος. Νέα έρευνα, υποδεικνύει ότι θα μπορούσε επίσης να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο ερευνητής Niro Siriwardena, του University of Lincoln, στη Βρετανία, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε σημαντική σχέση μεταξύ του εμβολιασμού κατά της γρίπης και του μειωμένου κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο στην ίδια περίοδο γρίπης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 47.000 ανθρώπων στη Βρετανία, που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο ή μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο μεταξύ του 2001 και του 2009.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο εμβολιασμός συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κατά 24% να υποστεί κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, η σχέση δεν αποδεικνύεται πως είναι αιτιατή.

Η μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν πιο ισχυρή αν κάποιος έκανε το εμβόλιο νωρίς στην περίοδο της γρίπης, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός δεν συνδέθηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο μινι - εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Vaccine.’

Σε προηγούμενη έρευνα, η ίδια ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι το εμβόλιο της γρίπης συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

 

Πηγές:
‘Vaccine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία