Επιστήμονες δήλωσαν ότι έχουν νέες ενδείξεις πως ο αυτισμός ξεκινά στην ενδομήτρια ζωή.

Ανομοιογενείς αλλαγές στον εγκέφαλο που αναπτύσσεται πριν τη γέννηση, μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν συμπτώματα αυτισμού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''New England Journal of Medicine'', αυξάνει τις ελπίδες ότι η καλύτερη κατανόηση του εγκεφάλου μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τη ζωή παιδιών με αυτισμό.

Ομάδα του University of California δήλωσε ότι η νέα έρευνα ενισχύει την ανάγκη έγκαιρου εντοπισμού και αγωγής.

Αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν εγκεφαλικό ιστό, μετά θάνατον, 22 παιδιών με αυτισμό ή χωρίς, ηλικίας 2 έως 15 ετών.

Χρησιμοποίησαν γενετικούς δείκτες για να εξετάσουν πώς είναι ‘’καλωδιωμένος’’ ο φλοιός και δημιουργεί στρώσεις. Ανωμαλίες ανακαλύφτηκαν στο 90% των παιδιών με αυτισμό σε σύγκριση με μόνο 10% των παιδιών χωρίς αυτισμό.

Οι αλλαγές παρουσιάστηκαν σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην κοινωνική και συναισθηματική επικοινωνία και τη γλώσσα, πολύ πριν τη γέννηση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ανομοιογενής εικόνα μπορεί ενδεχομένως να εξηγεί γιατί ορισμένα παιδιά με αυτισμό δείχνουν σημάδια βελτίωσης αν αντιμετωπιστούν αρκετά έγκαιρα.

Πιστεύουν ότι ο εύπλαστος εγκέφαλος του μωρού μπορεί ενδεχομένως να έχει τη δυνατότητα ‘’επανακαλωδίωσης’’ ώστε να αναπληρώσει.

 

Πηγές:
''New England Journal of Medicine''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα