Άντρες και γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη, είτε τύπου Ι είτε ΙI, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα στο ισχίο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Epidemiology’. Πολλές μελέτες είχαν δημοσιευτεί από τις αρχές του 1980 αναλύοντας τη σχέση μεταξύ διαβήτη και καταγμάτων αλλά τα ευρήματα ήταν αντιφατικά.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Dr. Mohsen Janghrbani, ανέλυσε τα ήδη δημοσιευμένα αποτελέσματα για το διαβήτη και τη σχέση του με τα κατάγματα του ισχίου. Επανεξέτασαν 16 μελέτες που περιλάμβαναν 836.941 συμμετέχοντες και 139.531 κατάγματα.

Δώδεκα έρευνες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ διαβήτη ΙΙ και κατάγματος ισχίου αποκάλυψαν ότι οι διαβητικοί είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα στο ισχίο.

 Έξη έρευνες αποκάλυψαν σημαντική αύξηση του κινδύνου σε ασθενείς με διαβήτη Ι, οι οποίοι είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες για κάταγμα. Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι τα αποτελέσματα αφορούν άντρες και γυναίκες και ισχύουν και στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η μειωμένη ποιότητα των οστών μπορεί να είναι μια από τις αιτίες για τα αυξημένα κατάγματα μεταξύ των διαβητικών. Άλλες πιθανότητες μπορεί να είναι επιπλοκές του διαβήτη, όπως μείωση της όρασης, περιφερική νευροπάθεια, που μπορεί να έχει επιπτώσεις στον τρόπο που περπατά κανείς, χαμηλό σάκχαρο, που μπορεί να οδηγεί σε ζάλη ή λιποθυμία καθώς και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πηγές:
‘American Journal of Epidemiology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών