Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής νέου φαρμάκου για τη σχιζοφρένεια, ανακοίνωσαν ερευνητές. Αυτό που ξεχωρίζει το πειραματικό φάρμακο σε σχέση με όλα τα άλλα αντιψυχωσικά είναι ο στόχος στον εγκέφαλο, ο οποίος είναι οι υποδοχείς γλουταμινικού οξέως αντί της ντοπαμίνης.

Οι ασθενείς έδειξαν βελτίωση των συμπτωμάτων και λίγες παρενέργειες. Όπως δήλωσαν ειδικοί στο περιοδικό ‘Nature Medicine', τα νέα της έρευνας είναι ενθαρρυντικά και θα πρέπει να οδηγήσουν σε νέες δοκιμές. Υπάρχουν πολλά αντιψυχωσικά φάρμακα διαθέσιμα για το μετριασμό των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας, αλλά οι ασθενείς νιώθουν παρενέργειες, με αποτέλεσμα ορισμένοι να διακόπτουν την αγωγή με κίνδυνο υποτροπής.

Το φάρμακο δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια και στη συνέχεια σε 118 ανθρώπους. Σε διάστημα 4 εβδομάδων οι ασθενείς που έλαβαν το πειραματικό φάρμακο εμφάνισαν βελτίωση παρόμοια με αυτή όσων παίρνουν τα συμβατικά φάρμακα.

Ο Paul Corry εκπρόσωπος Οργανισμού για την ψυχική υγεία στη Βρετανία δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της δοκιμής, η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει στην ανάπτυξη τρίτης γενιάς φαρμάκων για τη σχιζοφρένεια.

Η σχιζοφρένεια αφορά το 1% του πληθυσμού και μπορεί να παρομοιαστεί με την εμπειρία επεισοδίων κατά τη διάρκεια των οποίων η πραγματικότητα εκλαμβάνεται διαφορετικά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις.

Πηγές:
‘Nature Medicine'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"