Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα αντρικών ορμονών στη μήτρα, αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξει αυτισμό ένα μωρό αρσενικού φύλου, σύμφωνα με ερευνητές.

Ερευνητές του University of Cambridge, δήλωσαν ότι τα ευρήματα από 300 αγόρια βοηθούν να αποκαλυφθούν τα αίτια του αυτισμού-κατάσταση που επηρεάζει τα 2 φύλα αλλά είναι πιο συνήθης στους άντρες.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκεται κοντά η ανάπτυξη ενός τεστ για τον αυτισμό που θα πραγματοποιείται πριν τη γέννηση ούτε θα είναι απαραίτητα πιθανό να σταματήσει ο αυτισμός μπλοκάροντας τις ορμόνες.

Οι συγκεκριμένες ορμόνες- τεστοστερόνη και 3 άλλες στεροειδείς, είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του εμβρύου, που σημαίνει ότι ενδεχομένως είναι πολύ επικίνδυνο να τις μπλοκάρουν, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘’Molecular Psychiatry.’’

Ωστόσο, τα ευρήματα έδειξαν σημαντικό παράθυρο στην ανάπτυξη του εμβρύου, όταν θα μπορούσε να προκληθεί αυτισμός.
Οι ερευνητές Dr Michael Lombardo και καθηγητής Simon Baron- Cohen, εξέτασαν δείγματα αμνιακού υγρού για να διαπιστώσουν αν υπήρχε κάτι σχετικά με το πρόωρο περιβάλλον που θα μπορούσε να εξηγήσει τον κίνδυνο αυτισμού.

Ανακάλυψαν ότι για 128 αγόρια που αργότερα εμφάνισαν αυτισμό, τα επίπεδα της στεροειδούς ορμόνης στο αμνιακό υγρό ήταν κατά μέσον όρο ιδιαίτερα υψηλά.

Συγκριτικά, πολύ χαμηλότερα επίπεδα στεροειδούς ορμόνης εντοπίστηκαν στο αντίστοιχο αμνιακό υγρό, σε ομάδα ελέγχου 217 αγοριών χωρίς αυτισμό.

Ο καθηγητής Baron- Cohen δήλωσε ότι πρόκειται για έναν από τους αρχικούς μη γενετικούς βιοδείκτες που έχουν εντοπιστεί σε παιδιά που εμφανίζουν αυτισμό.

Όπως δήλωσε, προηγουμένως οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η αυξημένη προγεννητική τεστοστερόνη συνδέεται με χαμηλότερη κοινωνική ανάπτυξη και ανάπτυξη γλώσσας, καλύτερη προσοχή στη λεπτομέρεια και περισσότερα αυτιστικά χαρακτηριστικά. Τώρα για πρώτη φορά υπέδειξαν επίσης ότι οι συγκεκριμένες στεροειδείς ορμόνες αυξάνονται σε παιδιά που διαγιγνώσκονται με αυτισμό.

Επειδή ορισμένες από τις συγκεκριμένες ορμόνες παράγονται σε πολύ υψηλότερες ποσότητες στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση του γιατί ο αυτισμός είναι πιο συνήθης στους άντρες.

Η έρευνα περιέλαβε ορισμένα κορίτσια, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν παρόμοια σχέση μεταξύ σεξουαλικών ορμονών και αυτισμού θα μπορούσε να υπάρχει στα κορίτσια.

Οι στεροειδείς ορμόνες επηρεάζουν τον τρόπο που οι οδηγίες στο γενετικό κώδικα DNA μεταφράζονται στο να παράξουν σημαντικές πρωτείνες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αλλαγή της διαδικασίας στην αρχή της ζωής, όταν αρχίζει να σχηματίζεται ο εγκέφαλος, μπορεί ενδεχομένως να εξηγεί πώς γενετικοί παράγοντες κινδύνου για τον αυτισμό εκφράζονται ή ‘’ανάβουν’’.

Οι ακριβείς αιτίες του αυτισμού είναι άγνωστες, αν και πιστεύεται ότι εμπλέκονται γονίδια και περιβαλλοντικά αίτια.
Ο καθηγητής Richard Sharpe, του University of Edinburgh, δήλωσε ότι η έρευνα είναι σημαντικό πρώτο βήμα στην οδό προς την ανακάλυψη των αιτίων του αυτισμού.

 

Πηγές:
‘’Molecular Psychiatry.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management