‘Αντρας με σπάνια αυτοάνοση νόσο που τον άφησε χωρίς τρίχες στο σώμα είδε την τριχοφυΐα του να επιστρέφει μετά από αγωγή με φάρμακο κατά της αρθρίτιδας.

Ο 25χρονος έπασχε από καθολική αλωπεκία, μια σπάνια αυτοάνοση νόσο που προκαλεί απώλεια μαλλιών σε όλο το σώμα όταν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά λάθος επιτίθεται στους θύλακες.

Γιατροί στο Yale University δοκίμασαν μια ασυνήθιστη αγωγή με το φάρμακο tofacitinib citrate, που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Ο ασθενής απέκτησε τριχοφυΐα στο κεφάλι (κανονικά μαλλιά,) τα φρύδια, τις βλεφαρίδες, το πρόσωπο και αλλού.

Το φάρμακο φάνηκε να αντιμετωπίζει με επιτυχία μια λιγότερο ακραία μορφή αλωπεκίας σε ποντικούς στο εργαστήριο και είναι το πρώτο επιτυχές περιστατικό ανθρώπου που αναφέρεται.

Ο καθηγητής, Brett King, εξηγεί ότι δεν υπάρχουν καλές επιλογές για μακροπρόθεσμη αγωγή της καθολικής αλωπεκίας. Υπήρχαν υποψίες ότι η αγωγή θα δράσει και έδρασε, δήλωσε.

Ο ασθενής επίσης είχε διαγνωστεί με πλακώδη ψωρίαση. Πριν την θεραπευτική αγωγή, η μόνη τριχοφυΐα που είχε στο σώμα του ήταν στις ψωριασικές πλάκες στο κεφάλι του.

Μετά από 8 μηνών αγωγή με tofacitinib, αναγεννήθηκαν όλα τα μαλλιά του ασθενούς και δεν αναφέρθηκαν παρενέργειες.
Πριν από την αγωγή δεν είχε καθόλου τριχοφυΐα στο κεφάλι ή το πρόσωπο, για 7 χρόνια.

Ερευνητές θεωρούν ότι το φάρμακο δρα σταματώντας το ανοσοποιητικό σύστημα από την επίθεση στους θύλακες.

 

Πηγές: Ξένος τύπος.