Συνεργασία μεταξύ 11 αφρικανικών χωρών, για την αντιμετώπιση της επέκτασης του ιού Έμπολα, συμφώνησαν οι υπουργοί Υγείας σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γκάνα.

Η συνάντηση διήρκεσε δύο μέρες και οργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Μέχρι στιγμής, 759 άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον ιό στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε και 467 από αυτούς έχουν πεθάνει.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, ο ΠΟΥ θα ανοίξει ένα περιφερειακό κέντρο ελέγχου στη Γουινέα, προκειμένου να συντονίσει την τεχνική υποστήριξη των τοπικών υγειονομικών υπηρεσιών.

Ο βοηθός γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κ. Keiji Fukuda σχολίασε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει μία σαφή απάντηση για την εξάπλωση της επιδημίας.

Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα να υπάρξει αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες.

Οι εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο της επιδημίας είναι η εκπαίδευση των ανθρώπων και όχι το κλείσιμο των συνόρων.

Πολιτιστικές πρακτικές και παραδοσιακές αντιλήψεις σε ορισμένες περιοχές έχουν παρεμποδίσει τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάτοικοι έχουν επιτεθεί σε επαγγελματίες Υγείας, αναγκάζοντάς τους να φύγουν και το κέντρο έκτακτης ανάγκης να κλείσει.

Δέσμευση

Ο ΠΟΥ έχει ήδη στείλει πάνω από 150 εμπειρογνώμονες σε Δυτική Αφρική κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, προκειμένου να ελεγχθεί η έκρηξη στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων.

Χρειάζεται, ωστόσο, και η πολιτική δέσμευση από τις χώρες, προκειμένου η επιδημία ναι σταματήσει σύντομα.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους έχουν επικεντρωθεί στη νότια περιοχή Guekedou της Γουινέας, όπου η επιδημία αναφέρθηκε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο.

Οι ειδικοί σημειώνουν, όμως, ότι τα μολυσμένα άτομα περνούν τα σύνορα, μεταδίδοντας την ασθένεια και σε άλλες χώρες.

Μετάδοση

Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου και δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία.

Σκοτώνει έως και το 90% όσων προσβληθούν. Τα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, αιμορραγία και βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι νυχτερίδες φρούτων θεωρούνται ο φυσικός ξενιστής του ιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο