Σε περισσότερα από 160 ανέρχονται τα θύματα του ιού Εμπολα στο Κογκό, σε νέο ξέσπασμα της νόσου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τουλάχιστον 166 άνθρωποι πέθαναν, ενώ ο Π.Ο.Υ έχει ενημερωθεί για άλλα 372 περιστατικά.

Ειδικά εργαστήρια στη Γκαμπόν και στην Ατλάντα επιβεβαίωσαν μετά από εξέταση δειγμάτων αίματος ότι πρόκειται για τον ιό Εμπολα. Παράλληλα τα δείγματα έδειξαν παρουσία και δυσεντερίας Shigella. Οι άνθρωποι που νοσούν από τον ιό υποφέρουν από δυνατούς πόνους στο στομάχι και εσωτερική αιμορραγία.

Το ποσοστό θνησιμότητας ασθενών με Εμπολα, για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία, αγγίζει το 90%. Ιατρικό προσωπικό του Π.Ο.Υ και των ‘Γιατρών χωρίς σύνορα’ έχουν επιφορτιστεί να βοηθήσουν στον περιορισμό της επανεμφάνισης του ιού στο Κογκό.

Πολλά χωριά βρίσκονται σε καραντίνα αλλά ο Π.Ο.Υ δηλώνει ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω περιορισμούς στα ταξίδια ή στο εμπόριο με τη χώρα. Το περιστατικό είναι το χειρότερο εδώ και αρκετά χρόνια και είναι πιθανό να έχει σοβαρές επιπτώσεις για ορισμένο χρονικό διάστημα ακόμα και αν περιοριστεί η εξάπλωση.

Μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος και εξαπλώνεται με την επαφή με το αίμα μολυσμένων ανθρώπων.

Το τελευταίο μεγάλο ξέσπασμα της νόσου έφερε το θάνατο σε περισσότερους από 200 ανθρώπους το 1995, σε πόλη που βρίσκεται 400 χιλιόμετρα μακριά από την σημερινή εστία. Η τελευταία σοβαρή εμφάνιση της νόσου ήταν στην Ουγκάντα το 2001 όταν αναφέρθηκαν περισσότερα από 400 περιστατικά, από τα οποία πέθαναν περισσότερα από τα μισά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας