Συγκεκριμένα, τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι όταν κάποιος εστιάζει το βλέμμα του στο πρόσωπο ενός άλλου ανθρώπου τότε τον σκέφτεται ως έναν πιθανό ρομαντικό σύντροφο, ενώ όταν επικεντρώνεται περισσότερο στο σώμα, τότε έλκεται σεξουαλικά. Αν και αυτό μπορεί να είναι προφανές, οι ερευνητές λένε ότι η αυτόματη απόφαση μπορεί να ληφθεί μέσα σε μόλις μισό δευτερόλεπτο.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μελέτης στο περιοδικό Psychological Science.

Η επικεφαλής της μελέτης Stephanie Cacioppo, διευθύντρια του High-Performance Electrical NeuroImaging Laboratory στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, είχε δείξει σε προηγούμενη έρευνα ότι η αγάπη και η σεξουαλική επιθυμία ενεργοποιούν διαφορετικά δίκτυα των περιοχών του εγκεφάλου.

Για την τελευταία αυτή έρευνα, η Cacioppo και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης έδειξαν σε φοιτητές και φοιτήτριες μια σειρά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες άγνωστων ατόμων.

Σε ένα πείραμα, οι συμμετέχοντες εξέτασαν φωτογραφίες νέων, ενηλίκων ετερόφυλων ζευγαριών που αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους. Στη συνέχεια, σε ένα άλλο μέρος της μελέτης, οι συμμετέχοντες εξέτασαν φωτογραφίες ελκυστικών ατόμων του αντίθετου φύλου που κοίταζαν απευθείας στην κάμερα.

Σε καμία από αυτές τις φωτογραφίες δεν περιέχονταν γυμνές ή ερωτικές εικόνες, σημειώνουν οι ερευνητές.

Και στα δύο μέρη της μελέτης, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι κάθονταν μπροστά από έναν υπολογιστή, να αποφασίσουν το συντομότερο δυνατόν, αν οι άνθρωποι στις φωτογραφίες τους προκαλούσαν συναισθήματα σεξουαλικής επιθυμίας ή ρομαντικής αγάπης.

Ο χρόνος που χρειάστηκαν οι συμμετέχοντες για να αναγνωρίσουν εάν πρόκειται για ρομαντική αγάπη ή σεξουαλική επιθυμία δεν διέφερε σημαντικά, γεγονός που, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί γρήγορα και τα δύο συναισθήματα.

Ωστόσο, μετά την ανάλυση των δεδομένων παρακολούθησης των ματιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι τείνουν να καθηλώνουν το βλέμμα τους στο πρόσωπο όταν η εικόνα τους προκαλούσε ένα αίσθημα ρομαντικής αγάπης, ενώ όταν οι εικόνες προκαλούσαν σεξουαλική επιθυμία, τα μάτια τους “έφευγε” από το πρόσωπο και επικεντρωνόταν στο υπόλοιπο σώμα.

Και αυτό συνέβαινε τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να έχουν πρακτικές εφαρμογές, καθώς ο προσδιορισμός αυτός θα μπορούσε να έχει θεωρητική και κλινική σημασία για τα ζευγάρια που βρίσκονται υπό θεραπεία, όταν αυτά τα δύο φαινόμενα είναι δύσκολο να διαχωριστούν με βάση τις προσωπικές αναφορές των ασθενών.

Πηγές:
Περιοδικό Psychological Science

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’