Η πλειοψηφία των γενικών γιατρών σε μια έρευνα που διεξήχθη από το BMJ αναφέρουν αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των ασθενών τους υπό τη νέα νομοθεσία παροχών.

Μάλιστα τα δύο τρίτα των γιατρών πιστεύουν ότι η υγεία των ασθενών έχει ζημιωθεί από περικοπές παροχών, ενώ πολλοί αισθάνονται την επαγγελματική τους γνώμη να αγνοείται τακτικά από αυτούς που αξιολογούν την ικανότητα των ανθρώπων να εργάζονται.

Η έρευνα επίσης αποκαλύπτει πως οι σύμβουλοι απασχόλησης και τα στελέχη που ασχολούνται με τα κοινωνικά δικαιώματα φθάνουν ολοένα και περισσότερο στη γενική ιατρική κατά την περίοδο λιτότητας.

Από το 2010 η βρετανική κυβέρνηση εισήγαγε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, σε μια προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα. Όμως τι σήμανε αυτό για τους γενικούς γιατρούς και τον φόρτο εργασίας τους και τι σήμανε για την υγεία και ευημερία των ασθενών; 

Συνολικά 1.056 γενικοί γιατροί σε όλη τη Βρετανία μετείχαν στην έρευνα από 28.602 που ερωτήθηκαν. Τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν επιδόματα πρόνοιας λόγω ασθένειας ή αναπηρίας αγωνίζονται να τα καταφέρουν με τις περικοπές παροχών και στρέφονται στους γενικούς γιατρούς τους για βοήθεια.

Οι περισσότεροι γιατροί διαπιστώνουν αύξηση προσέλευσης ασθενών με μη ιατρικά προβλήματα: χρέη, ανεργία και θέματα στέγασης και πολλοί γενικοί γιατροί πιστεύουν ότι αυτά είναι προβλήματα που επηρεάζουν την υγεία των ασθενών, ιδιαίτερα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. 

Επιπλέον, όμως, τους ζητείται πιο συχνά να παρέχουν ιατρικές πληροφορίες για την ικανότητα εργασίας - αξιολόγησης των ασθενών τους (WCA) - και να συμβάλουν έτσι στον αυξανόμενο αριθμό προσφυγών, κατά της αφαίρεσης των παροχών τους στο πλαίσιο του νέου συστήματος.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν:

  • 94% των γενικών γιατρών παρατηρούν αυξημένο φόρτο εργασίας τους την τελευταία χρονιά, λόγω οικονομικής δυσπραγίας των ασθενών τους
  • Οι γιατροί που εργάζονται σε υποβαθμισμένες περιοχές των αστικών κέντρων επηρεάζονται περισσότερο
  • Περισσότεροι από τους μισούς γενικούς γιατρούς (57%) διαπιστώνουν ότι συμπλήρωσαν περισσότερες αξιολογήσεις ικανότητας εργασίας πέρυσι απ΄ ότι πρόπερσι
  • Πάνω από τα δύο τρίτα (68%) των παθολόγων διαπιστώνουν με αποδεικτικά στοιχεία υποβάθμιση της υγείας των ασθενών τους από τη μείωση των παροχών.
  • Πολλοί παθολόγοι αισθάνονται να αγνοείται η επαγγελματική τους γνώμη πολύ συχνά, από αξιολογητές που έχουν «κολλήσει» σε ένα στυγνό σύστημα βαθμολόγησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη