Νέο τεστ αίματος και σάλιου που ερευνά για ίχνη του ιού HPV μπορεί να προβλέψει αν κάποιοι άνθρωποι που είχαν νοσήσει με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου θα εμφανίσουν υποτροπή, αναφέρει έρευνα αρχικού σταδίου.

Το τεστ βοηθά να γνωρίζουμε όσο το δυνατόν συντομότερα ότι ο καρκίνος έχει επιστρέψει, καθώς όγκοι που διαγιγνώσκονται έγκαιρα είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και σάλιου από 93 ανθρώπους με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Περίπου το 80% αυτών είχαν καρκίνο που διαγνώστηκε θετικός για HPV. ‘Ολοι οι καρκίνοι είχαν αντιμετωπιστεί προηγουμένως με εγχείρηση, χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες.
Οι ερευνητές εξέτασαν για κομμάτια DNA από το στέλεχος του ιού, HPV-16, που συνδέεται στενά με τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Ο ιός μπορεί να βρεθεί σε καρκινικά κύτταρα που παραμένουν στον οργανισμό μετά την αγωγή, δήλωσαν ερευνητές.
Σε ανθρώπους με HPV-θετικούς όγκους, η νέα εξέταση εντόπισε το 70% όσων εμφάνισαν υποτροπή του όγκου σε διάστημα 3 ετών, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής, Dr. Joseph Califano, του Johns Hopkins School of Medicine, δήλωσε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει αξιόπιστος βιολογικός τρόπος να εντοπιστούν οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής, επομένως τα συγκεκριμένα τεστ θα βοηθούσαν πολύ.
Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, δήλωσε ο Califano. Επειδή η λοίμωξη από τον HPV είναι συχνή, το τεστ μπορεί να εντοπίσει HPV λοιμώξεις που δεν συνδέονται με τον καρκίνο.

Οι ερευνητές εξετάζουν για επιπλέον γενετικούς δείκτες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ακρίβεια του τεστ.
Η έρευνα δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό ‘’JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery.’’

 

Πηγές:
‘’JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο