Άνθρωποι με λοίμωξη από τον ιό HIV φαίνεται πως έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας σε σχέση με όσους δεν φέρουν τον ιό, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται σε συνεχή καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω της λοίμωξης και/ ή των αντιρετροϊκών φαρμάκων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποδειχτούν σημαντικά για την εύρεση νέων τρόπων καταπολέμησης της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η έρευνα παρατήρησε περισσότερους από 21.000 ασθενείς με HIV και σχεδόν 5,3 εκατομμύρια ανθρώπους στη Βρετανία οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 7 χρόνια.

Το συγκεκριμένο διάστημα μόνο 7 άνθρωποι διαγνώστηκαν με σκλήρυνση κατά πλάκας αντί για 18, που αναμενόταν.

Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι που φέρουν τον ιό HIV φάνηκε να έχουν περίπου 60% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας σε σύγκριση με όσους δεν φέρουν τον ιό.

‘Οσο περισσότερο χρόνο ένας άνθρωπος είχε τον ιό τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να εμφανίσει σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σε σύγκριση με ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό, ο κίνδυνος για σκλήρυνση κατά πλάκας ήταν 75% χαμηλότερος σε όσους είχαν διαγνωστεί θετικοί στον ιό HIV περισσότερο από 1 χρόνο πριν.

Ο κίνδυνος για σκλήρυνση κατά πλάκας ήταν 85% χαμηλότερος σε όσους διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό HIV περισσότερα από 5 χρόνια πριν.
Αν και η έρευνα συνδέει τη λοίμωξη από τον ιό HIV με χαμηλότερο κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας δεν απέδειξε ότι η λοίμωξη από τον HIV ήταν η αιτία του μειωμένου κινδύνου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''