Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, γνωστό και ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, σύμφωνα με νέα έρευνα είναι πιθανόν να σχετίζεται με ιό του στομάχου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Pathology’.

Οι ερευνητές βασίζουν τα ευρήματα σε 165 ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε γαστροσκόπηση λόγω παραπόνων για ενοχλήσεις. Ελήφθησαν δείγματα ιστού από το στομάχι για την ανίχνευση πρωτεϊνών ιών τα οποία συγκρίθηκαν με δείγματα υγειών ανθρώπων και ασθενών με άλλες παθήσεις στομάχου ή εντέρων που δεν είχαν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Οι ασθενείς με το παραπάνω σύνδρομο συχνά έχουν πρόβλημα με αυτά τα όργανα περιλαμβανομένης της δυσπεψίας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Λοιμώξεις από ιούς προκαλούν πολλά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο.

Οι εντεροιοί, που προσβάλλουν το έντερο, προκαλούν σοβαρά αλλά βραχυχρόνια αναπνευστικά προβλήματα και λοιμώξεις στα έντερα.

Υπάρχουν περισσότεροι από 70 διαφορετικοί τύποι και κατευθύνονται προς το ΚΝΣ, την καρδιά και τους μυς. Οι περισσότερες βιοψίες από τα δείγματα ασθενών με προβλήματα στα εντόσθια έδειξαν στοιχεία ελαφριάς μακρόχρονης φλεγμονής, αν και λίγα έδειξαν την ύπαρξη ελικοβακτηρίου του πυλωρού, μιας συνήθους λοίμωξης που συνδέεται με φλεγμονή.

Περισσότεροι από το 80% των ασθενών με σύνδρομο χρόνιας κοπώσεως αποδείχτηκαν θετικοί στην ύπαρξη εντεροιών σε σύγκριση με μόνο 7 από τα 34 δείγματα υγιών ανθρώπων.

Σε ένα σημαντικό αριθμό ασθενών, η αρχική λοίμωξη είχε συμβεί πολλά χρόνια νωρίτερα.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Pathology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα