Καθώς η Δυτική Αφρική πασχίζει να περιορίσει την επιδημία του Έμπολα, οι επιστήμονες αναζητούν τη λύση του προβλήματος στο αίμα των επιζώντων από τη νόσο, για την ανάπτυξη θεραπείας.

Στη διήμερη συνάντηση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας που ξεκίνησε χθες στη Γενεύη, οι επιστήμονες συζητούν τη χρήση αντισωμάτων που ανέπτυξαν οι επιζώντες, καθώς δεν υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Ο διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικών Νόσων του Λονδίου Dr. Peter Piot, ο οποίος συμμετείχε στην ανακάλυψη του ιού Έμπολα, σημείωσε πως μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται λογική.

Περισσότεροι από 200 ειδικοί συζητούν αυτό το διήμερο στη Γενεύη την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών για να καθορίσουν προτεραιότητες στις δοκιμές της τρέχουσας επιδημίας.

Υπάρχουν περίπου 6 διαθέσιμες θεραπείες με φάρμακα και εμβόλια, όμως καμία δεν έχει αυστηρά δοκιμαστεί σε ανθρώπους. 

Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε η πρώιμη δοκιμή ενός εμβολίου στις ΗΠΑ. Το φάρμακο ZMapp χορηγήθηκε σε επτά ασθενείς, εκ των οποίων οι δύο πέθαναν. Όμως η διαθέσιμη ποσότητα εξαντλήθηκε και θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για την παραγωγή νέας ικανής ποσότητας.

Αντίθετα όμως, το δίκτυο αιμοδοσίας του ΠΟΥ, επισημαίνει πως υπάρχουν χιλιάδες επιζώντες από παλαιότερες επιδημίες του Εμπολα στην Αφρική, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή αιμοδοσίας, και μάλιστα ανακοίνωσαν και τη στρατηγική που μπορεί να ακολουθηθεί για τη χρήση των αντισωμάτων από το αίμα των επιζώντων αυτών.

Ο δρ. Piot σημείωσε πως «είναι ζωτικής σημασίας να διαπιστωθεί αν αυτή η θεραπεία μέσω αίματος είναι αποτελεσματική». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα αυτή η επιδημία να είναι η τελευταία, καθώς το μόνο που διαθέτουμε είναι η απομόνωση, η καραντίνα και η υποστηρικτική θεραπεία για τους ασθενείς.

Τα προβλήματα από τη χρήση του αίματος των επιζώντων, σχετίζονται με την μετέπειτα προσβολή τους από AIDS ή ελονοσία. Και ενώ μπορεί να κυμαίνονται τα επίπεδα αντισωμάτων που έχουν αναπτύξει οι επιζώντες στο αίμα τους, οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα επίπεδα αυτά μπορούν να μετρηθούν.

Αίμα από ένα επιζών 14χρονο αγόρι, δόθηκε στον αμερικανό γιατρό Kent Brantly που μολύνθηκε στη Λιβερία, όμως του δόθηκε και ZMapp, οπότε δεν γνωρίζουμε ποιά ήταν τελικά η θεραπεία που έφερε το θετικό αποτέλεσμα.

Αίμα επιζώντων από τη γρίπη των πτηνών, άνθρακα και Έμπολα, χρησιμοποιήθηκε όταν οι γιατροί είχαν «ξεμείνει» από θεραπευτικές επιλογές, και λειτουργεί αποτελεσματικότερα όταν υπάρχει τοξίνη, όπως ο άνθρακας ή ο τέτανος.

Μέχρι στιγμής έχουν προσβληθεί από Έμπολα 3000 άνθρωποι, και οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ αναμένουν άλλα 20.000 περιστατικά πριν σταματήσει η επιδημία.

Πηγές:
Associated Press

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας