Άνθρωποι με διαβήτη τύπου ΙΙ ή αυξημένο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου όταν νοσηλεύονται με πνευμονία, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το επίπεδο γλυκόζης κατά την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι πολύ σημαντικός δείκτης για τους ασθενείς με πνευμονία, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Jette Kornum, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aarhus, στη Δανία.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Diabetes care’. Τα ευρήματα προέρχονται από τη μελέτη 30.000 ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν με πνευμονία, για πρώτη φορά, από το 1997 έως το 2004.

Συνολικά, σχεδόν το 10% των ασθενών είχε διαβήτη ΙΙ. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στις 30 και 90 μέρες μετά την εισαγωγή ήταν μεγαλύτερα στους διαβητικούς παρά σε όσους δεν είχαν διαβήτη. Τα ποσοστά ήταν 20% έναντι 15% και 27% έναντι 22% αντίστοιχα.

Κατά την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο, το υψηλό επίπεδο σακχάρου φαινόταν να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 46% σε διαβητικούς ασθενείς και κατά 91% σε όσους δεν είχαν διαγνωστεί με διαβήτη.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι σε ασθενείς με πνευμονία, μεσολαβεί η παρουσία υψηλών επιπέδων σακχάρου σε μεγάλο μέρος των αυξημένων ποσοστών θνησιμότητας που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Πηγές:
‘Diabetes care’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας