Πειραματικό εμβόλιο που προορίζεται να προστατεύει από 9 τύπους του ιού HPV μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει το 90% όλων των καρκίνων του τραχήλου, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περισσότερων των 2.500 γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο και ανακάλυψαν ότι σχεδόν όλες προκαλούνταν από 9 τύπους του HPV τους οποίους στόχευε το εμβόλιο που αναπτύσσεται από την Merck and Co.

Το νέο εμβόλιο, που βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές, προστατεύει από περισσότερους τύπους του HPV σε σχέση με τα υπάρχοντα εμβόλια, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.’’

Ο Dr. Elmar Joura, του Medical University of Vienna, δήλωσε ότι θέλησε να εξετάσει πόσες προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο θα μπορούσαν να αποφευχθούν, με πειραματικό εμβόλιο που παρέχει προστασία έναντι των τύπων 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58, του ιού HPV.

Όπως δήλωσε, δεδομένης της υψηλής αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε μεγάλη κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ, αν προγράμματα εμβολιασμού με το νέο εμβόλιο πραγματοποιηθούν αποτελεσματικά, περίπου το 90% των περιστατικών διηθητικού καρκίνου στον τράχηλο θα μπορούσε να προληφθεί παγκοσμίως, καθώς και η πλειοψηφία των προκαρκινικών αλλοιώσεων.

Στις γυναίκες ηλικίας 15 έως 26 ετών με προκαρκινικές αλλοιώσεις, περίπου το ένα τρίτο μολύνθηκε με περισσότερους από έναν τύπους του HPV, δήλωσαν οι ερευνητές.

Σε γυναίκες ηλικίας 24 έως 45 ετών με προκαρκινικές αλλοιώσεις, σχεδόν 1 στις 5 μολύνθηκε με περισσότερους από έναν τύπους του HPV, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

 

Πηγές:
‘’Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων