Αξιωματούχοι ξεκίνησαν τη Δευτέρα δοκιμές καναδικού εμβολίου κατά του Έμπολα, σε εθελοντές στις ΗΠΑ.

Το ινστιτούτο Walter Reed Army Institute of Research ενέγραψε 39 υγιείς εθελοντές για τη δοκιμή. Το εμβόλιο VSV-EBOV έγινε στον πρώτο εθελοντή σε δοκιμή φάσης 1.

Στη συγκεκριμένη φάση θα παρακολουθηθεί η ασφάλεια του εμβολίου και θα καθοριστεί η κατάλληλη δοσολογία.

Η υπουργός Υγείας του Καναδά, Rona Ambrose, δήλωσε ότι η έναρξη της πρώτης δοκιμής του εμβολίου αποτελεί υποσχόμενο βήμα στην παγκόσμια εκστρατεία για τον περιορισμό του ιού. Πρόσθεσε, ότι αν το εμβόλιο φανεί ασφαλές και αποτελεσματικό θα σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

Το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί ήδη σε ζώα και έδειξε ότι εμποδίζει τη λοίμωξη όταν χορηγείται πριν την έκθεση και αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης όταν χορηγείται σε σύντομο χρόνο μετά την έκθεση.

Το εμβόλιο περιέχει συνδυασμό γονιδίου από τον Έμπολα και άλλων υλικών, όπως τον ιό VSV, αλλά δεν περιέχει τον ιό Έμπολα.

Δεν υπάρχει λόγος να μπουν σε καραντίνα οι συμμετέχοντες. Δεν μπορεί κάποιος να νοσήσει με ‘Εμπολα από το συγκεκριμένο εμβόλιο, δήλωσε ειδικός, προσθέτοντας ότι μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες παρόμοιες με άλλα εμβόλια.

Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθηθούν για διάστημα έως 180 ημερών. Τα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι τον Δεκέμβριο και αν είναι επιτυχή, το επόμενο βήμα θα είναι να δοκιμαστεί το εμβόλιο σε μεγαλύτερο δείγμα.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα