Μια μεγάλη εξάπλωση του ιού ‘Εμπολα στις ΗΠΑ και αλλού στη δύση δεν είναι πιθανή, δεδομένων των ισχυρών συστημάτων υγείας, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, δήλωσε επίσης ότι ο κίνδυνος να μολυνθούν από τον ιό οι Αμερικανοί είναι εξαιρετικά χαμηλός, αν και διέταξε μια πολύ περισσότερο επιθετική αντίδραση.

Οι ΗΠΑ διερευνούν πώς επετράπη στη δεύτερη νοσηλευτήρια που νόσησε από ‘Εμπολα στο Τέξας να ταξιδέψει με το αεροπλάνο.
.
Αξιωματούχοι της ΕΕ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κρίση, περιλαμβανομένου του αυξημένου ελέγχου των ταξιδιωτών και της πιθανότητας αποστολής περισσότερων ομάδων στη δυτική Αφρική.

Ο Christopher Dye, του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η εισαγωγή του ‘Εμπολα στις ΗΠΑ ή άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης αποτελεί ζήτημα για πολύ σοβαρή ανησυχία.

Πρόσθεσε ότι έχει την πεποίθηση πως στη Βόρεια Αμερική και τη δυτική Ευρώπη όπου τα συστήματα υγείας είναι πολύ ισχυρά δεν είναι πιθανό να εμφανιστεί σημαντική εξάπλωση.

Η Βρετανία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ εισήγαγαν αυξημένο έλεγχο ταξιδιωτών που φτάνουν από αεροδρόμια της δυτικής Αφρικής.
Παραμένει ασαφές το πώς νόσησαν οι 2 νοσηλεύτριες στο Τέξας, οι οποίες φρόντισαν τον Λιβεριανό που πέθανε από ‘Εμπολα. Και οι 2 φορούσαν προστατευτική στολή.

Η δεύτερη νοσηλεύτρια είχε ενημερώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων ότι θα ταξίδευε με αεροπλάνο τη Δευτέρα.
Ανέφερε θερμοκρασία 37.5C.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ Thomas Frieden, δήλωσε ότι η νοσηλεύτρια δεν έπρεπε να ταξιδέψει με επιβατική πτήση.

Άλλος αξιωματούχος υγείας δήλωσε αργότερα ότι η νοσηλεύτρια δεν εμποδίστηκε να ταξιδέψει επειδή η θερμοκρασία της ήταν ελαφρώς αυξημένη και ενέπιπτε σε κατηγορία που δεν καλύπτεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων.
Η δεύτερη ασθενής μεταφέρθηκε τώρα στο Emory University hospital στην Ατλάντα.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις