Η αναζήτηση για αποτελεσματικό εμβόλιο έναντι του ιού ‘Εμπολα προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά. Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι εισπνεόμενη εκδοχή δρα καλά σε πιθήκους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το πειραματικό εμβόλιο παρείχε μακροχρόνια προστασία.

Η ερευνήτρια, Kristina Jonsson-Schmunk, του University of Texas at Austin's College of Pharmacy, δήλωσε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για εμβόλιο που όχι μόνο θα προστατεύει τη συνεχόμενη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά επίσης θα βοηθά στον έλεγχο μελλοντικών περιστατικών.

Η ερευνήτρια Maria Croyle, του College of Pharmacy, δήλωσε ότι το κύριο πλεονέκτημα της πλατφόρμας εμβολίου έναντι άλλων στις κλινικές δοκιμές είναι η μακροχρόνια προστασία μετά από μια εισπνεόμενη δόση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εισπνεόμενο εμβόλιο θα μπορούσε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που συνδέονται με αποθήκευση, μεταφορά και χορήγηση ενέσιμων εμβολίων σε ανθρώπους στις περιοχές που χτυπήθηκαν χειρότερα από τον ιό ‘Εμπολα.

Στη νέα έρευνα, η επιβίωση ήταν 100% στους πιθήκους που είχαν μολυνθεί από τον ‘Εμπολα, 150 ημέρες μετά τη χορήγηση του εισπνεόμενου εμβολίου, δήλωσε η ερευνητική ομάδα. Το ποσοστό επιβίωσης στα ζώα που έλαβαν ενέσιμη μορφή του εμβολίου ήταν μόνο 50%.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’Molecular Pharmaceutics’’ και παρουσιάζονται την τρέχουσα εβδομάδα στο Σαν Ντιέγκο, στο ετήσιο συνέδριο της American Association of Pharmaceutical Scientists.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, δεν είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι μια δόση του μη ενέσιμου εμβολίου για τον ‘Εμπολα διαρκεί για καιρό.

Το επόμενο βήμα στην έρευνα είναι να εξεταστεί το εισπνεόμενο εμβόλιο σε ανθρώπους, δήλωσε η ερευνητική ομάδα.

 

Πηγές:
‘’Molecular Pharmaceutics’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο