Της Σοφίας Νέτα 

Σε ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, αύριο Σαββάτο 15 Νοεμβρίου 2014, ώρα 18.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα παρουσιαστεί ό,τι πιο καινούργιο έχει να δείξει ο κλάδος της Υγείας στην Ελλάδα. Σε έναν μοναδικό διαγωνισμό καινοτομίας στην υγεία, 10 υποψήφιες ομάδες ερευνητών θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους διεκδικώντας έπαθλο συνολικής αξίας 50.000 €.

Κοινό και κριτές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση των τελικών υποψηφίων σε μια μοναδική εκδήλωση, η οποία θα μεταδοθεί και ζωντανά μέσω livestream σε 150 χώρες. Το βραβείο θα διεκδικήσει η ομάδα η οποία θα καταφέρει να πείσει μέσα σε 3 λεπτά την Κριτική Επιτροπή για την καινοτομία και την επιχειρηματική αξία της πρότασής της. Συνολικά, αναμένεται να παρουσιαστούν από τους 10 φιναλίστ προτάσεις στις εξής κατηγορίες:

  • 3 προτάσεις από το πεδίο των Προγνωστικών Διαγνωστικών Εργαλείων
  • 2 προτάσεις από το χώρο της Βιοτεχνολογίας
  • 2 πρότασεις που σχετίζονται με νέες θεραπευτικές ουσίες
  • 2 προτάσεις που αφορούν στην αναγεννητική Ιατρική 

και τέλος 1 πρόταση από το χώρο της Τηλεϊατρικής.

Οι 3 νικητές εκτός από το χρηματικό έπαθλο θα κερδίσουν και πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα στρατηγικής, ανάπτυξης επιχειρήσεων, πρόσβασης σε κέντρα εκπαίδευσης και Ε&Α, δικτύωσης για μεταφορά τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων μέσω στενής συνεργασίας με τις εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ (ΣΦΕΕ Mentoring Team), καθώς και μέσω του οικοσυστήματος «εργαλείων» των ID-GC για στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Τον τελικό του διαγωνισμού, ο οποίος πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διήμερης εκδήλωσης «Disrupt, Startup, ScaleUP» που διοργανώνεται από τους Industry Disruptors – Game Changers (www.disrupt2014.com) θα πλαισιώσουν ομιλίες καταξιωμένων επιστημόνων του χώρου της υγείας, παραθέτοντας την εμπειρία τους στην ερευνητική και ακαδημαϊκή τους δραστηριότητα, καθώς και νικητές του περσινού διαγωνισμού.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στο iatronet.gr ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής «ακόμα μια χρονιά υπάρχουν τόσες αξιόλογες προτάσεις από Έλληνες ερευνητές στο χώρο της Υγείας και είναι ένα καθαρό σημάδι πως η Ελλάδα διαθέτει επιστημονικό δυναμικό διεθνούς επιπέδου, κάτι που επιτρέπει στη χώρα μας να συνεχίζει να ελπίζει, ότι μπορεί να καινοτομεί, εφόσον διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και ενθαρρύνει στην πράξη τα νέα δημιουργικά μυαλά». Ο κ. Φρουζής επισήμανε ακόμα ότι «η Πολιτεία και το Υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή τη ζώσα πραγματικότητα, να αξιολογήσουν θετικά το μήνυμα του διαγωνισμού μας και να συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να αρθούν όλα τα γραφειοκρατικά κωλύματα που υπάρχουν, ώστε η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και ερευνητικού τομέα να απενοχοποιηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω».

Σε ό,τι αφορά τη σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη της χώρας μας, υπογράμμισε ότι: «μόνο μέσω της καινοτομίας θα μπορέσει η Ελλάδα να πετύχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με αναπτυξιακή διάσταση, με αιχμή του δόρατος το χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου, που αποτελεί κεντρικό πεδίο δράσης στην οικονομία της γνώσης».

Τέλος, ο κ. Φρουζής τόνισε πως «εάν όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς, οι κρατικοί φορείς και οι τράπεζες συστρατευτούν για να υποστηρίξουν την καινοτομία τότε θα σταματήσει το brain drain και η Ελλάδα θα μπορέσει να μετεξελιχθεί σε μια χώρα – πρότυπο μέσα στην ευρωζώνη».

«Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που μου δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχω για δεύτερη χρονιά ως μέλος της κριτικής επιτροπής στο διαγωνισμό ΣΦΕΕ Innovation Project. Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί μία σπουδαία προσπάθεια του ΣΦΕΕ που στοχεύει να αναδείξει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα», δηλώνει ο Χρήστος Αντωνόπουλος, Ιατρικός Διευθυντής της Roche Hellas.

Πρόσθεσε ότι  «Το επίπεδο των προτάσεων που κατατέθηκαν ήταν ιδιαιτέρως αξιόλογο και υψηλό, γεγονός που μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Ιδιαιτέρως, οι προτάσεις που προκρίθηκαν στον τελικό αντανακλούν το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ερευνητές και επιστήμονες που συντελούν στην καινοτομία εξωτερικεύοντας τις ιδέες τους. Από την πλευρά μας, στη Roche Hellas δρώντας πάντα με γνώμονα τις ανάγκες του ασθενή στηρίζουμε έμπρακτα τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην εξέλιξη και ανάπτυξη του κλάδου της υγείας στη χώρα μας».

 “Η Ελλάδα αλλάζει’’

“Η Ελλάδα αλλάζει’’. Αυτό είναι που αποπνέει ο διαγωνισμός το SFEE Innovation Project, αυτό είναι που έκδηλα βγαίνει μέσα από τις προτάσεις που είχαμε τη χαρά να αξιολογήσουμε σαν επιτροπή.

Προτάσεις με καινοτόμες ιδέες, προτάσεις από φρέσκα μυαλά έτοιμα να αναδείξουν τις μελλοντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και ταυτόχρονα να δώσουν μια ηχηρή απάντηση στο brain hemorrhage” σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της Pharmathen Βασίλης Κάτσος.

 

 

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Ευρυπίδης Διευθύνων Σύμβουλος της Genesis-Pharma και Πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας τονίζει ότι « ο χώρος της υγείας προσφέρει σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες που ως χώρα όχι μόνο μπορούμε, αλλά και πρέπει αξιοποιήσουμε. Διαθέτουμε πολύ καλούς νέους επιστήμονες με εξαιρετική κατάρτιση και δυνατότητες που μπορούν να μετατραπούν σε αξία για την επιχειρηματικότητα, την οικονομία και την απασχόληση.

Μέσα από το ΣΦΕΕ Innovation Project είδαμε πως πέραν της εξειδίκευσής τους σε επιστημονικό επίπεδο, μπορούν να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε πραγματικές επιχειρηματικές ευκαιρίες, γεγονός που είναι πραγματικά ελπιδοφόρο.

Αρκετές από τις προτάσεις που είδαμε έχουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον».

«Η επίπλαστη ευμάρεια των προηγούμενων χρόνων το μόνο θετικό που άφησε στη χώρα μας είναι μία γενιά ανθρώπινου δυναμικού που συνδυάζει την επιστημονική γνώση και την τεχνολογική εξειδίκευση με την εφευρετικότητα και δυναμικότητα που χαρακτηρίζει την φυλή μας. Στις προτάσεις που υποβλήθηκαν αντικατοπτρίζονται τα ανωτέρω χαρακτηριστικά όπου νέοι κυρίως άνθρωποι μετουσιώνουν την επιστημονική καινοτομία σε επιχειρηματική πρωτοπορία. Φιλοδοξία μας είναι να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή ώστε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της οικονομία μας και να ανοίξει μία νέα ελπιδοφόρα σελίδα στον εθνικό μας βίο», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ και Πρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης και Προστιθέμενης Αξίας ΣΦΕΕ και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΒΙΑΝΕΞ.

"Δράσεις όπως το Innovation Project μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο ως αφορμή, κίνητρο, συμβουλευτικό και οικονομικό στήριγμα, για τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα μιας ομάδας. Το άνοιγμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο δεν είναι ένα αυτονόητο βήμα στην καθημερινότητα των περισσότερων ερευνητών - κατά κανόνα δεν αποτελεί μέρος της εκπαίδευσής τους ή κεντρικό στόχο του επιστημονικού τους έργου. Η αποτελεσματική μετάβαση όμως, κάθε επιστημονικής ανακάλυψης, από το χώρο της έρευνας σε αυτόν της κλινικής πράξης και της καθημερινής ζωής, επιτυγχάνεται κατα κύριο λόγο μέσω αυτής της οδού».


Τα παραπάνω επισημαίνει η ερευνήτρια μέλος ΔΕΠ, της Ακαδημίας Αθηνών Δέσποινα Σανούδου, τονίζοντας ότι «στην Ελλάδα υπάρχει ένα εξαιρετικά αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό, πολλές καλές ιδέες και υποσχόμενα ερευνητικά ευρήμματα. Κατά συνέπεια δίνοντας το κίνητρο, παρέχοντας την αναγκαία καθοδήγηση, και στηρίζοντας οικονομικά τους επιστήμονες που θέλουν και μπορούν να κάνουν αυτό το βήμα, ανοίγονται προοπτικές με σημαντικά οφέλη στην ποιότητα ζωής και την εθνική μας οικονομία. Η στροφή στην επιχειρηματικότητα είναι "φυγή προς τα εμπρός", που τόσο χρειαζόμαστε σήμερα!"

Τέλος, η Δρ. Βαρβάρα Μπαρούτσου, Συντονίστρια Επιτροπής Ιατρικών Διευθυντών ΣΦΕΕ, Ιατρική Διευθύντρια της SANOFI υπογραμμίζει πως «Ο 2ος διαγωνισμός καινοτομίας του ΣΦΕΕ ενισχύει την κουλτούρα μεταφοράς τεχνογνωσίας για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, δίνοντας βήμα σε διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες από Πανεπιστήμια και Ιδρύματα της χώρας να αμιλλώνται σε τομείς αιχμής βιοδεικτών, γενωμικής, προτεωμικής, προηγμένων ιατροτεχνολογικών, απεικονιστικών και βιοτεχνολογικών εφαρμογών στην υγεία και στο R&D πρωτοτύπων φαρμάκων, βιολογικών και βιομοειδών, κυτταρικών-γενετικών θεραπειών, αποκαλύπτοντας μια δημιουργική, εξωστρεφή και ευφυή κοινωνία γνώσης, που συμμετέχει είτε σε ευρωπαϊκά προγράμματα, πχ Horizon 2020, είτε σε συνεργασίες με διεθνείς ακαδημαϊκούς φορείς ή και συμπράξεις με εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης με στόχο να προσφέρει θεραπευτικές ή και διαγνωστικές λύσεις σε ένα μεγάλο εύρος παθήσεων (οφθαλμολογικών, νευρολογικών, καρδιολογικών, δερματολογικών, αιματολογικών, ογκολογικών κλπ). Χαίρομαι και συγχαίρω τους ερευνητές που μας δίνουν την ευχαρίστηση να μελετούμε τις προτάσεις πρωτοτυπίας και αναγεννητικής μετεξέλιξης της έρευνας στην Ελλάδα. Με την επιβράβευση των ερευνητών και των ιδρυμάτων και την αλληλεπίδραση μαζί τους συνθέτουμε ένα έξυπνο οικοσύστημα καινοτομίας με εστίαση στην επιχειρηματικότητα στην υγεία».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία