Δεν φαίνεται να πάσχει από αιμορραγικό πυρετό εξαιτίας του ιού Έμπολα, ο ναυτικός που επιβαίνει στο πλοίο “Μάγδα Π.”, το οποίο φτάνει το απόγευμα της Δευτέρας στον Πειραιά.

Ο άνδρας έχει πυρετό και αιματουρία, συμπτώματα τα οποία “δείχνουν” ότι έχει υποστεί ουρολοίμωξη.

Κλιμάκιο, ωστόσο, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) θα ανέβει στο πλοίο, προκειμένου να γίνει η διάγνωση και η διαχείριση του περιστατικού με βάση τα όσα προβλέπονται στο ειδικό σχέδιο.

Ένας ακόμη λόγος, για τον οποίο οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για κρούσμα Έμπολα, είναι το γεγονός ότι το πλοίο προέρχεται μεν από τη Γουϊνέα, αλλά κανένα μέλος του πληρώματος δεν κατέβηκε στο λιμάνι, κατά την εκφόρτωση του μεταλλεύματος.

Ανακοίνωση

Για το θέμα, εκδόθηκε ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

΅"Σε εμπορικό ελληνικών συμφερόντων, το οποίο απέπλευσε στις 3-11-14 από το Κόνακρι της Γουϊνέας, δηλώθηκε στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ τα ξημερώματα της 17ης-11-14 εμπύρετο περιστατικό με έναρξη πυρετού τη 13η-11-14.

Σύμφωνα με δήλωση του πλοιάρχου και της πλοιοκτήτριας εταιρείας δεν αναφέρεται επαφή του πληρώματος με άτομα της
περιοχής που πιθανόν να είχαν νοσήσει, εφόσον ουδείς αποβιβάστηκε από το πλοίο.

Επιπλέον, τα ελάχιστα άτομα των ντόπιων ναυτεργατών που επιβιβάσθηκαν στο πλοίο, είχαν υποστεί αυστηρότατο διπλό έλεγχο διαλογής εισόδου στο πλοίο τόσο από τον ιατρό της ασφαλιστικής εταιρείας του πλοίου, καθώς και από τις Λιμενικές Αρχές της Γουϊνέας.

Σύμφωνα με το δελτίο διερεύνησης κρούσματος και τη ναυτιλιακή δήλωση υγείας που συμπληρώθηκαν από το πλοίο, το περιστατικό
αυτό δεν εμπίπτει στον ορισμό ύποπτου κρούσματος για τον αιμορραγικό πυρετό Ebola.

Ωστόσο, ιατροί του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και του ΕΚΕΠΥ θα επισκεφθούν το πλοίο, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εξετάσουν τον ασθενή".

Δ.Κ.