Αναίμακτες τεχνικές αφαίρεσης των περιεδρικών συριγγίων, της κύστεως κόκκυγος και των όγκων του ορθοσιγμοειδούς παρουσιάστηκαν στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Χειρουργικής IRCAD, στο Στρασβούργο.

Πρόκειται για λαπαροενδοσκοπικές τεχνικές, οι οποίες συνδυάζουν την ελάχιστη παρέμβαση, μέσω φυσικής οπής, με την ακρίβεια της εκτομής υπό οπτικό έλεγχο και οι οποίες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της σύγχρονης Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής.

Οι τεχνικές αυτές αναπτύχθηκαν και εφαρμόζονται, με στόχο να εξασφαλίσουν μία, πιο ανώδυνη, ταχύτατη και χωρίς τομές, χειρουργική θεραπεία, επιτρέποντας έτσι στον ασθενή να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα και ανώδυνα, ανέφερε ο εξειδικευμένος στις λαπαροενδοσκοπικές τεχνικές, Dr Διαμαντής Ε. Θωμάς, M.D., Γενικός Χειρουργός στο Mediterraneo Hospital.

Συρίγγια και κύστεις κόκυγγος

Η επέμβαση εφαρμόζεται με τη χρήση ενός νέου μικροσκοπικού ιατρικού εργαλείου, του συριγγοσκοπίου, το οποίο καταλήγει σε μία μικροσκοπική κάμερα, όπως το λαπαροσκόπιο.

Το συριγγοσκόπιο εισέρχεται στο συρίγγιο (ή την κύστη κόκυγγος) από το έξω στόμιο, εντοπίζει το έσω στόμιο και το απολινώνει (κλείνει την εσωτερική τρύπα). Στη συνέχεια, διαπερνάται από ένα ηλεκτρόδιο, το οποίο καυτηριάζει τον κοκκιώδη ιστό (παθογόνος ιστός - περιεχόμενο του συριγγίου), από μέσα προς τα έξω. Τέλος αφαιρείται ο «νεκρός» κοκκιώδης ιστός καθώς και ένα μικρό κομμάτι δέρματος γύρω από το έξω στόμιο. Η επέμβαση εφαρμόζεται με επισκληρίδιο αναισθησία.
«Η τεχνική αυτή είναι παρόμοια με τη λαπαροσκόπηση. Ωστόσο, η σημαντική εξέλιξη έγκειται στο γεγονός ότι το χειρουργείο γίνεται υπό άμεση όραση και όχι στα “τυφλά”, όπως μέχρι πρότινος», τόνισε ο δρ. Θωμάς.

Η θεραπεία γίνεται χωρίς μεγάλα αιματηρά χειρουργεία και μακροχρόνια νοσηλεία, καθώς ο χειρουργός επεμβαίνει δια της οπής του συριγγίου χωρίς να γίνει εκτομή του μαζί με όλο το υπερκείμενο δέρμα. Έτσι, αποφεύγονται οι πληγές και οι μακροχρόνιες επώδυνες χειρουργικές αλλαγές (γάζες, λαστιχάκια κλπ) και ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες υποτροπών, σε σχέση με τις προϋπάρχουσες τεχνικές. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του από την επόμενη κιόλας ημέρα, αποφεύγοντας, ωστόσο, τις «βαριές» δραστηριότητες για μία εβδομάδα.

Ενδείξεις- αντενδείξεις

Οι νέες τεχνικές ενδείκνυνται για περιεδρικά συρίγγια, κύστη κόκκυγος και ιδρωταδενίτιδες, με βασική προϋπόθεση ότι τα συρίγγια είναι ώριμα. Ένα συρίγγιο είναι η εξέλιξη ενός αποστήματος. Για να χειρουργηθεί λαπαροενδοσκοπικά θα πρέπει να έχει περάσει ένα διάστημα 1-2 μηνών. Αποφεύγεται η εφαρμογή τους στα υποβλεννογόνια συρίγγια, το συρίγγιο μετά από πρόσφατη φλεγμονή (ανώριμο), το πυελικό συρίγγιο, το ανενεργό συρίγγιο για τουλάχιστον 2 μήνες και τα δευτερεύοντα συρίγγια μετά από συστηματικές παθολογικές καταστάσεις.

Ενδοαυλικοί όγκοι του εντέρου

Με γενική αναισθησία εισέρχεται από τον πρωκτό το ειδικό ιατρικό εργαλείο, το οποίο διαθέτει μια κάμερα, σαν λαπαροσκόπιο και ειδικές λαβίδες εργασίας. Στη συνέχεια «φουσκώνει» το έντερο με διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και με τις λαβίδες γίνεται η εκτομή του όγκου. «Η σημαντική εξέλιξη εδώ είναι ότι η εκτομή του όγκου γίνεται από τον πρωκτό και όχι μέσα από τομές στην κοιλιά, όπως μέχρι πρότινος», επισημαίνει ο κ. Θωμάς.

«Και σε αυτήν την περίπτωση, αποφεύγονται οι πληγές και το επώδυνο μετεγχειρητικό στάδιο, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα ο ασθενής να επιστρέφει στο σπίτι του και στις δραστηριότητές του».

Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε όγκους του εντέρου, στο ορθοσιγμοειδές, μόνο όταν βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. «Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής, είναι ότι σε όγκους χαμηλά στο ορθό, εκεί όπου θα έπρεπε να γίνει παρά φύση έδρα για να αφαιρεθούν, μπορούμε τώρα με την τεχνική ΤΕΟ να αφαιρέσουμε τον όγκο και να αναστομώσουμε το έντερο χωρίς να έχουμε μια ζωή με τις δυσκολίες της παρά φύση έδρας», διευκρινίζει ο κ. Θωμάς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα λιπαρά ψάρια είναι πιθανό να ωφελούν ανθρώπους με οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου [μελέτη]
'Ερχονται αλλαγές στον νόμο για τα προϊόντα καπνού - Ομάδα εργασίας στο υπουργείο Υγείας
Η AbbVie εξαγοράζει τη φαρμακευτική εταιρεία νευροεπιστημών Cerevel Therapeutics για 8,7 δισ. δολάρια