Η πρόσθεση ενός μόνο γραμμαρίου κουρκουμίνης στο πρωινό μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τη μνήμη ανθρώπων που βρίσκονται στα πρώτα στάδια του διαβήτη και αντιμετωπίζουν κίνδυνο νοητική εξασθένησης, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο καθηγητής Mark Wahlqvist, του Monash University, στη Μελβούρνη, μελέτησε τη λειτουργική μνήμη αντρών και γυναικών ηλικίας 60 ετών και άνω που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με προδιαβήτη στην Ταιβάν.

Η λειτουργική μνήμη θεωρείται ευρέως πως είναι μια από τις πιο σημαντικές πνευματικές ικανότητες ζωτικής σημασίας για τις νοητικές ικανότητες όπως ο σχεδιασμός, η κρίση και η επίλυση προβλημάτων.

Στην έρευνα οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα γραμμάριο κουρκουμίνης με θρεπτικά άνοστο πρωινό που περιλάμβανε άσπρο ψωμί.
Η λειτουργική τους μνήμη ελέγχθηκε πριν και ορισμένες ώρες μετά το γεύμα.

Ο Wahlqvist πρόσθεσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η πρόσθεση κουρκουμίνης στο πρωινό βελτίωσε τη μνήμη σε διάστημα 6 ωρών, σε ηλικιωμένους με προδιαβήτη.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι το εύρημα είναι σε ευθυγράμμιση με παλαιότερες παρατηρήσεις καθώς φαίνεται πως επηρεάζει τη νοητική λειτουργία όπου υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.’’

 

Πηγές: ‘’Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.’’