Τρεις στους πέντε Έλληνες ανησυχούν για τον ιό Έμπολα. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση, στην οποία απάντησαν χιλιάδες αναγνώστες του Iatronet.gr.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα “πόσο ανησυχείτε για τον ιό Έμπολα”, το 33% απάντησαν ότι ανησυχούν πολύ και το 31% ότι ανησυχούν μέτρια (σύνολο 64%).

Λιγότεροι από ένας στους τέσσερις (23%) απάντησαν ότι δεν ανησυχούν καθόλου, το 12% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα, ενώ το 2% δεν θέλησαν να απαντήσουν.\

Καθησυχαστική για το θέμα είναι η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, η οποία ανακοίνωσε ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα και η επάρκεια των υγειονομικών και άλλων συναρμόδιων αρχών στις πύλες εισόδου της χώρας.

Δεν υφίσταται – σημειώνει – κανένας λόγος δημιουργίας κλίματος ανησυχίας και ανασφάλειας στο ευρύ κοινό.

Επικαλείται, μάλιστα, την αντίδραση των υγειονομικών υπηρεσιών σε δύο πρόσφατα περιστατικά, τα οποία κινητοποίησαν τις αρχές:

Την άφιξη αλλοδαπού μέλους πληρώματος του πλοίου “Μάγδα Π.” στον Πειραιά, όσο και το περιστατικό της Κυριακής στην Καλαμάτα, όπου 41χρονος αλλοδαπός, μέλος πληρώματος άλλου πλοίου εμφάνισε υψηλό πυρετό.

Οι υγειονομικές και λιμενικές αρχές ανταποκρίθηκαν εγκαίρως και αποτελεσματικά, λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας, προφύλαξης και διαχείρισης των περιστατικών που προβλέπονται στις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας και στις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ελονοσία

Και στις δύο περιπτώσεις, βεβαιώθηκε με εργαστηριακές εξετάσεις ότι πρόκειται για ελονοσία (συχνή σε άτομα που διαβιούν ή επισκέπτονται χώρες όπου ενδημεί η νόσος).
Τα δύο περιστατικά δεν πληρούσαν κανένα από τα κριτήρια, που χαρακτηρίζουν ως ύποπτο ή πιθανό ένα κρούσμα για αιμορραγικό πυρετό Έμπολα, εφόσον δεν υπήρχε ιστορικό πρόσφατης επαφής με άρρωστα άτομα ή διαμονής στις πληγείσες από την επιδημία χώρες της δυτικής Αφρικής.

Πόσο ανησυχείτε για τον ιό Έμπολα;

Πολύ 33,00%
Καθόλου 23,00%
Μέτρια 31,00%
Δεν με έχει απασχολήσει 12,00%
Δεν απαντώ 2,00%.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;