H αύξηση των νεκρών από τον ιό Έμπολα είναι αλματώδης και σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) ανέρχονται σε περίπου 7.000. Η δραστική αύξηση του αριθμού τους σε σχεδόν 1.200 εντός ολίγων ημερών στηρίζεται ως επί το πλείστον σε αναδρομικές μη ανακοινώσιμες περιπτώσεις και λιγότερο σε νέα θανατηφόρα περιστατικά, τόνισε η εκπρόσωπος του Π.Ο.Y, Fadéla Chaib. 

Ο «σκοτεινός» αυτός αριθμός, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι η Λιβερία με συνολικά 4.181 θανάτους, είναι με απόσταση η χειρότερα πληγείσα περιοχή από τον Έμπολα. Στη Γουινέα, οι νεκροί έφτασαν τους 1.284, ενώ στη Σιέρρα Λεόνε τους 1.463. Τουλάχιστον 16.169 έχουν νοσήσει συνολικά από τον ιό.

Να σημειωθεί επίσης ότι στη Γουινέα εφαρμόζεται ένα γρήγορο τεστ διάγνωσης, στην πρωτεύουσα της χώρας Conakry., όπου εντός 15 λεπτών φαίνεται η μόλυνση στο αίμα ή το σάλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού ιδρύματος Wellcome Trust.

Το συγκεκριμένο τεστ μειώνει τη διάρκεια διάγνωσης και εξοικονομεί συνολικά περίπου 1.5 ώρες. Το φορητό εργαστήριο, που περιλαμβάνει ηλιακά πάνελ και ένα monitor δεν χρειάζεται ούτε δυνατότητα ψύχρανσης ούτε εξωτερική σύνδεση με ρεύμα ενώ προσαρμόζεται στις συνθήκες των εκάστοτε περιοχών.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας