Οι πρώτοι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν με πειραματικό εμβόλιο κατά του ‘Εμπολα, το οποίο παρασκευάστηκε από την Merck και τη NewLink, δεν έχουν εμφανίσει  σοβαρές παρενέργειες μέχρι τώρα, ανακοίνωσαν Ελβετοί ερευνητές, προσθέτοντας ότι ορισμένοι εθελοντές εμφάνισαν ελαφρύ πυρετό.

Το εμβόλιο υποβάλλεται σε αρχικές δοκιμές για την ασφάλειά του στο University Hospitals της Γενεύης.

Επιστήμονες του ελβετικού νοσοκομείου δήλωσαν ότι μετά τον εμβολιασμό κάθε εθελοντής βρισκόταν υπό παρακολούθηση για 1,5 ώρα στη μονάδα κλινικών δοκιμών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέχρι σήμερα δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό. Οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις ήταν ασθενείς έως μέτριες, με περιορισμένα περιστατικά χαμηλού πυρετού.

Από τις 10 Νοεμβρίου, 34 εθελοντές εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο που είναι γνωστό ως VSV-ZEBOV, μετά από απαίτηση του ΠΟΥ.

Δοκιμές έχουν επίσης αρχίσει τις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Γερμανία και στη Γκαμπόν, ενώ παρόμοιες δοκιμές θα αρχίσουν σύντομα στην Κένυα.

Εμβόλιο της GSK που στοχεύει μόνο το στέλεχος Έμπολα του Ζαΐρ υποβάλλεται σε δοκιμές για την ασφάλειά του στη Βρετανία, το Μάλι και την Ελβετία.

Δοκιμή εμβολίου της Johnson & Johnson σχεδιάζεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Ορισμένοι ειδικοί στον ‘Εμπολα δήλωσαν ότι δεν είναι πιθανό να ελεγχθεί η επιδημία χωρίς τη χρήση εμβολίου, το οποίο αν φανεί επιτυχές θα μπορούσε να προστατεύσει τους υγιείς ανθρώπους από τη λοίμωξη με τον θανατηφόρο ιό.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις