Σε αποκλειστική διεθνή συμφωνία έρευνας, ανάπτυξης, παρασκευής και εμπορίας του υποψήφιου, υπό διερεύνηση εμβολίου rVSV-EBOV της NewLink για τον ιό Έμπολα, ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν η MSD, γνωστή ως Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, και η εταιρεία NewLink Genetics Corp., εισάγοντας ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα κατά του ιού, παγκοσμίως.

Το υποψήφιο εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC), αξιολογείται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές Φάσης I. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων αυτών, ο Φορέας NIH (Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας) των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει, στις αρχές του 2015, μία μεγάλη, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη Φάσης III για την αξιολόγηση της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του εμβολίου rVSV-EBOV, καθώς και άλλων υπό διερεύνηση εμβολίων για τον Έμπολα που ανέπτυξαν από κοινού το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) και η εταιρεία GlaxoSmithKline.

«Τα δραστικά εμβόλια του ιού Έμπολα θα αποτελέσουν κρίσιμο συστατικό του συνόλου των μέτρων πρόληψης και ελέγχου, τόσο για τους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό, όσο και για να αποτραπούν μελλοντικές επιδημίες, σε όλο τον κόσμο», είπε ο Dr. Julie Gerberding, Πρόεδρος του Τμήματος Εμβολίων της Merck. «Η MSD δεσμεύεται να εφαρμόσει όλη την τεχνογνωσία που διαθέτει στα εμβόλια, για να καλύψει σημαντικές και παγκόσμιες ανάγκες υγείας και, μέσω της συνεργασίας μας με την NewLink, προσδοκούμε να προάγουμε την ενίσχυση της δημόσιας υγείας σε αυτήν την επείγουσα και παγκόσμια προτεραιότητα υγείας».

Σύμφωνα με τον Dr. Charles Link, Διευθύνοντα Σύμβουλο της NewLink Genetics, «η τεχνογνωσία της MSD στην ανάπτυξη εμβολίων, η ηγετική της θέση στην αγορά και το πλούσιο ιστορικό της σε επιτυχημένες στρατηγικές συνεργασίες, την καθιστούν τον ιδανικό εταίρο για την ανάπτυξη του εμβολίου rVSV-EBOV. Αν αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικό και καλά ανεκτό, θα προχωρήσει η διάθεσή του σε άτομα και κοινωνίες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο προσβολής από τον ιό Έμπολα σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, στην MSD θα χορηγηθούν τα αποκλειστικά δικαιώματα του υποψήφιου εμβολίου rVSV-EBOV, καθώς και όλων των επακόλουθων προϊόντων. Το υποψήφιο εμβόλιο υπόκειται σε αποκλειστική συμφωνία παραχώρησης από θυγατρική που ανήκει εξ ολοκλήρου στην NewLink Genetics. Κατά συνέπεια, βάσει αυτών των συμβάσεων άδειας παραχώρησης, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά διατηρεί τα μη-εμπορικά δικαιώματα του υποψηφίου εμβολίου.

Κλινικές δοκιμές Φάσης I του εμβολίου rVSV-EBOV διεξάγονται αυτή τη στιγμή στο Στρατιωτικό Κέντρο Ερευνών Walter Reed και στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) του NIH. Άλλες μελέτες Φάσης I βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζεται να ξεκινήσουν σε κέντρα κλινικής έρευνας σε Ελβετία, Γερμανία, Κένυα, Γκαμπόν σε μια προσπάθεια που συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στον Καναδά από το Καναδικό Δίκτυο Έρευνας για την Ανοσοποίηση.

«Αυτό το εμβόλιο είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών σκληρής δουλειάς και καινοτομίας από τους Καναδούς επιστήμονες. Είμαστε ευχαριστημένοι που αυτή η νέα συμμαχία σε συνδυασμό με τις κλινικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα το εμβόλιο να κάνει τη διαφορά στη διεθνή ανταπόκριση στην επιδημία Έμπολα», είπε η Υπουργός Υγείας του Καναδά, κ. Rona Ambrose.

Σχετικά με την Πλατφόρμα του Εμβολίου rVSV

Η επιστημονική πλατφόρμα αυτού του εμβολίου βασίζεται σε ένα εξασθενημένο στέλεχος του ιού της φυσαλιδώδους στοματίτιδας, το οποίο έχει τροποποιηθεί για να εκφράζει μία πρωτεΐνη του ιού Έμπολα που παίζει θεμελιώδη ρόλο στην εγκατάσταση της λοίμωξης από τον ιό. Το εμβόλιο rVSV-EBOV δημιουργήθηκε από επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά. Σημαντικό ποσοστό της χρηματοδότησης για την περαιτέρω ανάπτυξη του εμβολίου προήλθε από την Πρωτοβουλία Έρευνας και Τεχνολογίας CBRN, ένα κρατικό πρόγραμμα υπό την ηγεσία της Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης του Καναδά. Το 2010, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά υπέγραψε συμφωνία παραχώρησης στην BioProtection Systems (BPS), ως το μοναδικό δικαιοδόχο για αυτά τα εμβόλια και την υποκείμενη τεχνολογία. Η BPS συνεργάστηκε με την Υπηρεσία PHAC του Καναδά για την παραγωγή υλικών των κλινικών δοκιμών και για την προώθηση του υποψήφιου εμβολίου σε μελέτες Φάσης I.

Σχετικά με την MSD

Η MSD (Merck Sharp & Dohme) ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2010 απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 230 υπαλλήλους. Αποτελεί θυγατρική εταιρεία του πολυεθνικού Ομίλου Merck & Co, με έδρα το New Jersey που απασχολεί 82.000 εργαζομένους σε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία λειτουργεί με την ονομασία Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και με την ονομασία MSD στην Ευρώπη.

Η MSD (Merck Sharp & Dohme) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρία παγκοσμίως. Στόχος της, να εκπληρώσει τη βασική της αποστολή: να είναι ο κόσμος καλά.

Σχετικά με την NewLink Genetics Corporation

Η NewLink είναι μια βιοφαρμακευτική εταιρεία που εστιάζει στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και εμπορική διακίνηση καινοτόμων προϊόντων στην ανοσο-ογκολογία για να βελτιώσει τις θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με καρκίνο. Το χαρτοφυλάκιο της NewLink περιλαμβάνει υποψήφια βιολογικά και μικρομοριακά προϊόντα ανοσοθεραπείας με στόχο την αντιμετώπιση ενός ευρέως φάσματος ογκολογικών ενδείξεων.

Τα υποψήφια προϊόντα της NewLink έχουν σχεδιαστεί για να αξιοποιούν τα πολλαπλά συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος στην καταπολέμηση του καρκίνου, χωρίς να αυξάνουν την τοξικότητα, είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές αγωγές. Η BioProtection Systems, μια εξ ολοκλήρου θυγατρική της NewLink Genetics Corporation, επικεντρώνεται στην έρευνα, ανάπτυξη και εμπορική διακίνηση εμβολίων. Η BPS εστιάζει στον έλεγχο των νεοεμφανιζόμενων λοιμωδών νόσων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των υφιστάμενων εμβολίων και την παροχή προφυλακτικής και θεραπευτικής αγωγής ταχείας ανταπόκρισης για τους παθογόνους παράγοντες που είναι πιθανότερο να προσβάλουν τον ανθρώπινο πληθυσμό μέσω πανδημιών ή βιο-τρομοκρατικών ενεργειών.