Στις 20 Νοεμβρίου 2014 ξεκίνησε για 4η συνεχή σχολική χρονιά το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής - ΔΙΑΤΡΟΦΗ, που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, με κύρια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και απευθύνεται σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών.

Στο Πρόγραμμα τη φετινή χρονιά θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 15.000 μαθητές, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία και περιοχές όπου έχουν καταγραφεί τα υψηλότερα ποσοστά επισιτιστικής ανασφάλειας και παιδικής φτώχειας.

Σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ προσφέρεται καθημερινά ένα δωρεάν, υγιεινό γεύμα. Στόχος είναι η μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας και η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Κατά το σχολικό έτος 2013-2014 στο Πρόγραμμα συμμετείχαν 406 σχολεία με σχεδόν 62.000 μαθητές σε 23 νομούς της χώρας, ενώ από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 9 εκατομμύρια γεύματα.

Το τρέχον σχολικό έτος αρχικά έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ περίπου 150 σχολεία. Καθώς το ενδιαφέρον από τα σχολεία που έχουν υποβάλει αίτηση είναι μεγάλο, το Iνστιτούτο Prolepsis συνεχίζει τις εντατικές προσπάθειες εξεύρεσης πόρων, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα, για την ένταξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού σχολείων.

Από το 2012 έως και σήμερα Μέγας Δωρητής του Προγράμματος εξακολουθεί να είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Για τρίτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα στηρίζει επίσης το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Ο ΑΒ Βασιλόπουλος στο πλαίσιο της δράσης «52 Εβδομάδες, 52 δράσεις σίτισης και φροντίδας σε όλη την Ελλάδα» υποστηρίζει την υλοποίηση του Προγράμματος σε 52 Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία.

Ακόμη, η επέκταση του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε απομακρυσμένες, αγροτικές και νησιωτικές περιοχές χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ υποστηρίζεται και από άλλους ιδιωτικούς φορείς μεταξύ των οποίων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, την ασφαλιστική εταιρεία MetLife, ιδιώτες και ιδιωτικά σχολεία. Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία ενώ πραγματοποιούνται επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου το Πρόγραμμα να ενταχθεί στις δράσεις της Πολιτείας, στο πλαίσιο εναρμόνισης με αντίστοιχα προγράμματα που λειτουργούν στο εξωτερικό.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση του Προγράμματος είναι πολλαπλά και σημαντικά για τα παιδιά και τις οικογένειές τους όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων. Το ποσοστό επισιτιστικής ανασφάλειας κατά την έναρξη της χρονιάς 2013-2014 ήταν 54% και στη λήξη 48%. Το ποσοστό επισιτιστικής ανασφάλειας με ύπαρξη πείνας μειώθηκε από 21% σε 18%. Συνολικά, ο δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε στατιστικά σημαντικά κατά 11%.

Η κα Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζει προβλήματα πείνας κανένα παιδί. Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ καλείται να καλύψει αυτήν την επιτακτική, υπαρκτή δυστυχώς, ανάγκη. Παράλληλα προασπίζει τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και υγεία της επόμενης γενιάς πολιτών και για το λόγο αυτό έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς».

Επιπρόσθετα, η συμμετοχή όλων των μαθητών στο Πρόγραμμα ενισχύει τον δυναμικό χαρακτήρα του και το καθιστά αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής σχολικής ζωής. Καλλιεργείται η αλληλεγγύη μεταξύ των παιδιών, αυξάνονται οι γνώσεις τους σχετικά με τη διατροφή, ενδυναμώνεται η περιβαλλοντική τους συνείδηση (π.χ. μέσω δράσεων ανακύκλωσης) ενισχύεται το παιδαγωγικό έργο του σχολείου, ενώ ευνοείται η επικοινωνία των γονέων με το σχολείο.

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και υλοποιείται από τον Απρίλιο 2012.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο