Ερευνητές της πανεπιστημιακής κλινικής στο Έσσεν της Γερμανίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια συγκεκριμένη γενετική προδιάθεση διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος στους άνδρες. Ο αυξημένος κίνδυνος υπάρχει, σύμφωνα μα την σχετική ανακοίνωση της πανεπιστημιακής κλινικής, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, ο διαβήτης ή ο Δείκτης Μάζας Σώματος. 

Βάση της έρευνας ήταν η μελέτη HeinzNIxdorfRecall. Στην πρόσφατα δημοσιοποιημένη μελέτη αναλύθηκαν τα δεδομένα 4.159 συμμετεχόντων. Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένα συγκεκριμένο γονίδιο, η λεγόμενη παραλλαγή GNB3 C/T.

Το επονομαζόμενο γονίδιο ''υπέρτασης''

Το συγκεκριμένο γονίδιο το γνωρίζουν από παλιά οι ερευνητές της πανεπιστημιακής κλινικής. Ήδη από το 1998 είχε περιγραφεί ως «γονίδιο υπέρτασης» από την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Winfried Siffert, διευθυντή του Ινστιτούτου φαρμακογενετικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Duisburg-Essen.

Mάλιστα, από τότε είχε ανιχνευθεί σε μερικούς ασθενείς με υπέρταση μία γονιδιακή παραλλαγή στην επονομαζόμενη πρωτεΐνη - G. Εξαιτίας της συγκεκριμένης παραλλαγής ενδυναμώθηκε η ορμονική μεταφορά σήματος στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.
«Καταφέραμε τώρα να βρούμε ότι οι άνδρες με τον γονότυπο - GNB TT έχουν διπλάσιο κίνδυνο από θανατηφόρο ή μη έμφραγμα σε σύγκριση με τους φορείς των γονότυπων - CC και CT. Και αυτός ο αυξημένος κίνδυνος είναι ανεξάρτητος από άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Siffert.

Έμφραγμα ή θάνατος χωρίς προειδοποίηση

Το έμφραγμα ή ο θάνατος από καρδιακό επεισόδιο επέρχονται συχνά χωρίς προειδοποίηση, επισημαίνει ο καθηγητής της πανεπιστημιακής κλινικής του Έσσεν. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνονται εξετάσεις για την πρόωρη διάγνωση ασθενειών στην καρδιά και το κυκλοφορικό, προκειμένου να αποφευχθούν οι προαναφερόμενοι κίνδυνοι.

Η έρευνα HeinzNixdorf Recall είναι σε εξέλιξη στην πανεπιστημιακή κλινική του Έσσεν από το 2000, με τυχαία επιλεγμένους πολίτες από τις πόλεις Βρέμη, Έσσεν, και Μίλχαιμ. Στόχος είναι να εξεταστεί η καταλληλότητα της πρόωρης διάγνωσης στο επιλεγμένο δείγμα. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Heinz Nixdorf και τη γερμανική ερευνητική κοινότητα.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας