Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα 2 κύρια εμβόλια κατά του Έμπολα φαίνονται ασφαλή και θα δοκιμαστούν σύντομα σε υγιείς εθελοντές στη δυτική Αφρική.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τώρα αρκετές πληροφορίες για να καταλήξουν ειδικοί ότι τα 2 πιο προχωρημένα εμβόλια-ένα της GlaxoSmithKline και ένα της Merck/ NewLink έχουν αποδεκτό προφίλ ασφάλειας.

Η Dr. Marie-Paule Kieny, επικεφαλής των προσπαθειών του ΠΟΥ για το εμβόλιο του Έμπολα, δήλωσε ότι αρκετά ακόμα εμβόλια αναπτύσσονται στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και αλλού.

Σχεδιάζεται να αρχίσουν σύντομα περαιτέρω δοκιμές σε υγιείς ανθρώπους στη δυτική Αφρική, περιλαμβανομένων υγειονομικών.
Παρά την προσωρινή αναστολή δοκιμής του εμβολίου της NewLink / Merck τον Δεκέμβριο, η Kieny δήλωσε ότι δεν υπήρχε σημάδι σημαντικών παρενεργειών.

Η δοκιμή ανεστάλη ενώ ειδικοί ερευνούσαν αναφορές για προσωρινό, ελαφρύ πόνο στις αρθρώσεις ορισμένων συμμετεχόντων.
Ήταν απρόσμενη παρενέργεια, αλλά η Kieny δήλωσε ότι δεν ήταν αρκετά ανησυχητική ώστε να σταματήσει η ανάπτυξη του εμβολίου. Δεν αναφέρθηκαν τέτοιες παρενέργειες με το άλλο εμβόλιο.

Θα χρειαστούν ακόμα 2 ή 4 εβδομάδες για να μπορέσει να καθοριστεί κατάλληλη δόση, δήλωσε η Kieny
Πρόκειται για καθυστέρηση σε προηγούμενα σχέδια. Υπήρχε αισιοδοξία ότι η πρώτη και μεγαλύτερη από τις δοκιμές θα μπορούσε να αρχίσει στη Λιβερία έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Η επόμενη φάση των δοκιμών πιθανόν να χρειαστεί περίπου 6 μήνες και οι παρασκευαστές θα εντείνουν την παραγωγή τότε, που σημαίνει ότι εκατομμύρια δόσεις θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες αργότερα το τρέχον έτος.

Η Helen Rees, του University of Witwatersrand, δήλωσε ότι θα πρέπει να κάνουμε αποθέματα όταν θα έχουμε τα εμβόλια. Δήλωσε ότι ειδικοί θα πρέπει να αποφασίσουν αν είναι χρήσιμο να εμβολιαστούν ολόκληροι πληθυσμοί ή να εστιάσουμε μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου,

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]