Απλές τεχνικές που αποσπούν την προσοχή, όπως η συνομιλία με μια νοσηλεύτρια, η παρακολούθηση ενός DVD ή η χρήση μπάλας κατά του στρες μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς να χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια επέμβασης για κιρσούς και να μειώσουν τον πόνο τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια, Jane Ogden, του University of Surrey στη Βρετανία, δήλωσε ότι η εγχείρηση όταν κάποιος έχει τις αισθήσεις του μπορεί να είναι στρεσογόνος εμπειρία.

Πρόσθεσε ότι η έρευνα ανακάλυψε απλό και οικονομικό τρόπο για να βελτιωθούν οι εμπειρίες των ασθενών σχετικά με τη συγκεκριμένη συχνή και δυσάρεστη διαδικασία η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ευρεία ακτίνα άλλων επεμβάσεων που γίνονται χωρίς γενική αναισθησία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 398 ασθενείς που χωρίστηκαν σε 4 ομάδες.

Η πρώτη ομάδα άκουγε μουσική κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, ενώ στη δεύτερη δόθηκε η επιλογή παρακολούθησης DVD.

Στην τρίτη ομάδα μια αφοσιωμένη νοσηλεύτρια τοποθετήθηκε δίπλα στο κεφάλι του ασθενούς για να συνομιλεί μαζί του κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Στην τέταρτη ομάδα, δόθηκαν στους συμμετέχοντες 2 μπάλες κατά του στρες όταν ξάπλωσαν άνετα στο χειρουργικό τραπέζι.

Η τέταρτη ομάδα που παρακολούθησε DVD έδειξε 25% λιγότερο άγχος σε σχέση με όσους έλαβαν τη συνήθη αγωγή (αλλά όχι διαφορές στον πόνο).

Η ομάδα που συνομιλούσε με τη νοσηλεύτρια είχε κατά 30% λιγότερο άγχος και κατά 16% λιγότερο πόνο σε σχέση με όσους έλαβαν τη συνήθη αγωγή.

Η ομάδα που χρησιμοποίησε μπάλες κατά του στρες είχε 18% λιγότερο άγχος και 22% λιγότερο πόνο σε σχέση με όσους έλαβαν τη συνήθη αγωγή.

Ωστόσο, η μουσική δεν είχε επίδραση στο άγχος ή στον πόνο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’European Journal of Pain’’.

 

Πηγές:
‘’European Journal of Pain’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΦ: 234 φάρμακα σε έλλειψη, 45 νοσοκομειακά, 6 σκιαγραφικά, 4 εμβόλια [κατάλογος]
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;