Το πολύ τζόκινγκ μπορεί ενδεχομένως να είναι το ίδιο βλαβερό για σας όσο και το να μην ασκείστε καθόλου, αναφέρει έρευνα στο περιοδικό ‘’Journal of the American College of Cardiology’’.

Επιστήμονες μελέτησαν περισσότερους από 1.000 υγιείς joggers και ανθρώπους που δεν έτρεχαν, σε διάστημα 12 ετών.

Όσοι έτρεχαν με σταθερό ρυθμό για λιγότερο από 2 και 2,5 ώρες την εβδομάδα είχαν τις λιγότερες πιθανότητες θνησιμότητας το συγκεκριμένο διάστημα.

Ωστόσο όσοι έτρεχαν περισσότερο από 4 ώρες την εβδομάδα ή δεν ασκούνταν είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Με ανάλυση των ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν από όλους τους ανθρώπους στην έρευνα, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ο ιδανικός ρυθμός είναι περίπου 8 χιλιόμετρα την ώρα και είναι καλύτερο να μην τρέχει κάποιος περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα ή για 2,5 ώρες συνολικά.

Άνθρωποι που έτρεχαν πιο εντατικά-ιδιαίτερα όσοι έτρεχαν περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα, είχαν τις ίδιες πιθανότητες θνησιμότητας με όσους δεν ασκούνταν.

Ο ερευνητής Jacob Louis Marott, του Frederiksberg Hospital στην Κοπεγχάγη, δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε τόσα για να έχουμε καλή επίδραση στη υγεία.

Πρόσθεσε ότι καμία σύσταση για άσκηση παγκοσμίως δεν αναφέρει άνω όριο για ασφαλή άσκηση αλλά ότι ίσως υπάρχει κάποιο.

Επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι για το τι βρίσκεται πίσω από την τάση-αλλά δήλωσαν ότι μπορεί να συμβάλλουν αλλαγές στην καρδιά κατά τη διάρκεια υπερβολικής άσκησης.

 

Πηγές:
‘’Journal of the American College of Cardiology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας