Ένα αγόρι 12 ετών, μπορεί εδώ και λίγες μέρες να απολαμβάνει την αθωότητα της ηλικίας του, ύστερα από το δώρο ζωής που του χάρισε μια 60χρονη άτυχη γυναίκα με το θάνατό της. 

Το παιδί, λόγω νεφρικής ανεπάρκειας, υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση τα τελευταία τρία χρόνια.

Η ευεργετική δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» ΕΕΣ. Δότρια ήταν μία 60χρονη γυναίκα, η οποία κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία.

Οι γιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας πρότειναν τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων στους συγγενείς της εκλιπούσας, οι οποίοι, τη δύσκολη εκείνη ώρα, βρήκαν το ψυχικό σθένος να δωρίσουν τα όργανά της προς μεταμόσχευση. Άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ο οποίος ανέλαβε το συντονισμό των διαδικασιών, σε συνεργασία με τους ιατρούς της ΜΕΘ.

Εκτός από τον ένα νεφρό, που μεταμοσχεύθηκε στον 12χρονο, μεταμοσχεύθηκαν επίσης: Το ήπαρ σε άνδρα 64 ετών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Ο δεύτερος νεφρός σε άνδρα, υπερευαισθητοποιημένο, 35 ετών, ο οποίος υποβαλλόταν 3 χρόνια σε αιμοκάθαρση.

Κύπρος

Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε μια ακόμη δωρεά οργάνων. Αυτή τη φορά από την Κύπρο και συγκεκριμένα από το ΓΝ Λευκωσίας, όπου το ήπαρ από έναν 62χρονο άνδρα μεταμοσχεύθηκε σε 52χρονο στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο».