Οι αναπτυσσόμενες χώρες παρουσιάζουν τέτοια αυξητική τάση στην εκτροφή ζώων στα οποία χορηγούνται αντιβιοτικά, ώστε να μεγεθύνεται σημαντικά ο κίνδυνος να δημιουργηθούν σούπερ- μικρόβια, ανθεκτικά στα φάρμακα, προειδοποίησαν σήμερα ερευνητές.

Η χρήση αντιβιοτικών στα ζώα αναμένεται να αυξηθεί κατά δυο τρίτα παγκοσμίως μεταξύ 2010 και 2030, ενώ διπλασιάζεται σε αναδυόμενους γίγαντες, όπως η Βραζιλία η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα του Princeton University.

Η έρευνα προειδοποιεί ότι η πρακτική, μας σπρώχνει πιο κοντά στην ώρα που κοινές λοιμώξεις θα μπορούν ενδεχομένως να γίνουν θανατική καταδίκη επειδή δεν ανταποκρίνονται πια στα φάρμακα.

Η κατανάλωση κρέατος, γάλατος και αυγών αυξάνεται γρήγορα σε πολλές αναπτυσσόμενες και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
Οι παραγωγοί βασίζονται σε αντιβιοτικά για να κρατούν μακριά τις νόσους βραχυπρόθεσμα, δήλωσε ο ερευνητής Tim Robinson, του International Livestock Research Institute (ILRI).

Ωστόσο, η συστηματική χρήση χαμηλών δόσεων στα ζώα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες να αναπτυχθούν ανθεκτικά μικρόβια.
Βακτήρια όπως το E. coli και η σαλμονέλα ήδη γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, δήλωσε ο Robinson, αυξάνοντας τους φόβους ότι οι συγκεκριμένες νόσοι θέτουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους.

Περνώντας στον άνθρωπο μέσω της μόλυνσης των τροφών, της άμεσης επαφής ή του ευρύτερου περιβάλλοντος, βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά θα καταστήσουν πιο δύσκολη για τους γιατρούς την αντιμετώπιση βασικών λοιμώξεων ή άλλων νόσων.

Η έρευνα ειδικών του Princeton, του ILRI και του National Institutes of Health, είναι η πρώτη που μετρά την παγκόσμια κατανάλωση αντιβιοτικών από τα ζώα.

Η Ασία είναι η κύρια περιοχή ανησυχίας, καθώς η ζήτηση για ζωικά προϊόντα αυξάνεται σημαντικά, ενώ οι κανονισμοί για τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα είτε δεν υπάρχουν είτε δεν είναι διαθέσιμοι δημοσίως, δήλωσαν οι ερευνητές.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε