Το ΠΑΠ test είναι μια ετήσια ρουτίνα για τις γυναίκες, αλλά τώρα ερευνητές διερωτώνται μήπως δεν είναι η καλύτερη μέθοδος για την ανίχνευση του καρκίνου στον τράχηλο.

Η εξέταση που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του ιού που βρίσκεται στο 99% των όγκων του τραχήλου είναι πολύ πιο αποτελεσματική από το ΠΑΠ test για την ανίχνευση των αρχικών σταδίων του καρκίνου στον τράχηλο, ανακοίνωσαν Καναδοί ερευνητές.

Η εξέταση για τον ιό HPV ανίχνευσε το 95% των περιστατικών με προκαρκινικές αλλαγές στον τράχηλο, δήλωσαν οι ερευνητές. Το αντίστοιχο ποσοστό στην εξέταση ΠΑΠ είναι 55%, ανακοίνωσε η ομάδα του Πανεπιστημίου Mc Gill στο Μόντρεαλ.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 10.514 γυναίκες στον Καναδά, χρησιμοποιώντας και τις δυο εξετάσεις. Η εξέταση για τον ιό HPV προσπαθεί να ανιχνεύσει δυο στελέχη του ιού που προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις του καρκίνου στον τράχηλο.

Ωστόσο παραμένει ασαφές αν η εξέταση για τον ιό HPV θα πρέπει να αντικαταστήσει το ΠΑΠ test γιατί έχει ελαφρώς αυξημένα ποσοστά λανθασμένων θετικών ενδείξεων και δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό στις νεαρότερες γυναίκες.

Δεύτερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘New England Journal of Medicine’, αναφέρει ότι ο συνδυασμός των δυο εξετάσεων αύξανε τα ποσοστά εντοπισμού κατά 51%.

Η σουηδική έρευνα, με επικεφαλής τον Pontus Naucler, του Πανεπιστημίου Lund, στο Μάλμο, χρησιμοποίησε μια εξέταση HPV σε 12.527 γυναίκες περίπου 30 χρόνων.

Ο εμβολιασμός ωστόσο δεν θα καταργήσει την εξέταση, ισχυρίζεται η ερευνητική ομάδα.

Το εμβόλιο καλύπτει δυο τύπους του HPV, τον 16 και 18, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το 75% των όγκων. Η εξέταση θα παραμένει ακόμα αναγκαία για τη διερεύνηση όγκων που προκαλούνται από άλλους τύπους του ιού. Επιπλέον, το εμβόλιο δεν βοηθά τις γυναίκες που ήδη έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Πηγές:
‘New England Journal of Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί οι άνθρωποι κινούνται πιο αργά καθώς γερνούν [μελέτη]
'Ερευνα GPO για τον ΠΙΣ: Δυσαρεστημένοι με το ΕΣΥ 3 στους 5 πολίτες [πίνακες]
Καταγγελία Καλλιάνου για το σύστημα Υγείας - Η απάντηση Γεωργιάδη στον βουλευτή της ΝΔ