Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ

Εντάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, το εμβόλιο κατά του ιού HPV.

Το εμβόλιο, που φέρεται να προλαμβάνει την εκδήλωση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, θα γίνεται σε κορίτσια 12 έως 15 ετών, ενώ οι λεπτομέρειες οικονομικής του κάλυψης από τα ασφαλιστικά Ταμεία θα καθοριστούν σύντομα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Απασχόλησης και Υγείας.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα δοθεί σύσταση στους επιστήμονες να εμβολιάζουν κορίτσια και νεαρές γυναίκες 15 έως 26 ετών.

Χαρακτήρισε το 2007 ως μία χρονιά με ιδιαίτερη σημασία για την Παθολογία του Τραχήλου, καθώς κυκλοφόρησε το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, που ενοχοποιείται για την πρόκληση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η κυκλοφορία αυτού του εμβολίου – είπε – σε δύο μάλιστα μορφές, που η πρώτη κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους και η δεύτερη πριν από λίγο καιρό, έφερε την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ένα βήμα μπροστά, ή μάλλον για να ακριβολογούμε, ένα στάδιο νωρίτερα.

Από την δευτερογενή πρόληψη που βασίζεται στην έγκαιρη διάγνωση με το test Pap, το οποίο πρέπει να συνεχίσει να είναι η βασική εξέταση για όλες τις γυναίκες, οδηγούμεθα τώρα και στην πρωτογενή πρόληψη που επιτυγχάνεται με την καταπολέμηση του αιτίου, χάρη στον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, αυτό που προκύπτει ως μήνυμα είναι, ότι τα εμβόλια κατά του καρκίνου της μήτρας είναι αποτελεσματικά, είναι απόλυτα ασφαλή, γι’ αυτό και θα ενταχτούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αλλά όλα αυτά παράλληλα με τις κλασικές μορφές εξετάσεων και ειδικότερα με τη διάγνωση του ‘Τεστ Πάπ’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο
Καούρες: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων