Ηλικιωμένοι που είναι χρόνια μοναχικοί επισκέπτονται πιο συχνά τον γιατρό σε σύγκριση με όσους αισθάνονται πιο κοινωνικά συνδεδεμένοι, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η λήψη μέτρων για τη μείωση της μοναξιάς στους ηλικιωμένους μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε σημαντικά λιγότερες επισκέψεις στον γιατρό και χαμηλότερο κόστος περίθαλψης, δήλωσαν ερευνητές του University of Georgia.

Οι ερευνητές εστίασαν στις απαντήσεις περισσότερων των 3.500 Αμερικανών ενηλίκων, ηλικίας 60 ετών και άνω, που ζούσαν αυτόνομα και έλαβαν μέρος σε εθνικές έρευνες, το 2008 και το 2012. Όσοι δήλωσαν ότι ήταν μοναχικοί και στις 2 έρευνες θεωρήθηκε πως ήταν χρόνια μοναχικοί.

Υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ της χρόνιας μοναχικότητας και των αυξημένων επισκέψεων στον γιατρό αλλά όχι με τον υψηλότερο αριθμό νοσηλειών.

Ο ερευνητής Jayani Jayawardhana, δήλωσε ότι το εύρημα φαίνεται λογικό. Χτίζει κάποιος μια σχέση με τον γιατρό του σε διάστημα ετών, επομένως μια επίσκεψη στο ιατρείο είναι σαν να βλέπουμε ένα φίλο. Από την άλλη μεριά, στη νοσηλεία δεν γνωρίζει ο ασθενής ποιον θα συναντήσει.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ του αισθήματος μοναξιάς των ηλικιωμένων και των αυξημένων επισκέψεων στον γιατρό, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι ειδικοί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη μοναξιά όταν εξετάζουν ηλικιωμένους για άλλες νόσους και ενοχλήσεις, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι το ποσοστό των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι ήταν μοναχικοί αυξήθηκε από το 53% που ήταν στην πρώτη έρευνα, στο 57% στη δεύτερη.

Όσοι δήλωσαν μοναχικοί είχαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης, περισσότερα προβλήματα με τις δουλειές της καθημερινότητας και ήταν λιγότερο πιθανό να αξιολογήσουν την υγεία τους ως καλή, πολύ καλή ή εξαιρετική.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Journal of Public Health.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of Public Health.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]