Νέα ανάλυση έδειξε ότι ο ιός Έμπολα δεν εξελίχθηκε ώστε να γίνει πιο θανατηφόρος, παρά τη μετάλλαξη από τότε που εμφανίστηκε, πριν 40 χρόνια.

Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα του University of Manchester δείχνουν ότι το πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας κατά την τρέχουσα εξάπλωση -με τον αριθμό σχεδόν στα 1.500 άτομα- δεν οφειλόταν σε μεταλλάξεις ή εξέλιξη που καθιστούσαν πιο θανατηφόρο ή πιο ισχυρό τον ιό.

Ο καθηγητής Simon Lovell από το Faculty of Life Sciences, εξήγησε ότι χρησιμοποίησε στοιχεία κάθε έξαρσης από το 1976 και ανακάλυψε ότι ενώ ο Έμπολα μεταλλασσόταν η λειτουργία του ιού είχε μείνει ίδια τις περασμένες 4 δεκαετίες, κάτι που προκάλεσε έκπληξη. Ο Έμπολα που προέκυψε τώρα από το 1970, πιθανόν θα ξαναεμφανιστεί.

Ωστόσο, ο καθηγητής David Robertson, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι καλά νέα, καθώς επίσης σημαίνουν ότι εμβόλια και θεραπείες που αναπτύχθηκαν στην τρέχουσα εξάπλωση έχουν υψηλή πιθανότητα να είναι αποτελεσματικά έναντι μελλοντικών εξάρσεων και θα μπορούσαν ενδεχομένως να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού σε πιο αρχικό στάδιο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Virology’’.

 

Πηγές:
‘’Virology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων