Ο ιός Έμπολα μπορεί να παραμείνει στο σπέρμα για περισσότερο χρόνο από όσο εκτιμάτο πρωτύτερα, υποδεικνύοντας ότι άντρες που επιβιώνουν από τη νόσο θα πρέπει πάντα να φορούν προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Αξιωματούχοι υγείας πίστευαν ότι ο ιός Έμπολα θα μπορούσε να παραμένει στο σπέρμα για περίπου 3 μήνες αλλά πρόσφατο περιστατικό στη δυτική Αφρική υποδεικνύει ότι η λοίμωξη μέσω της σεξουαλικής επαφής μπορεί να συμβεί περισσότερους από 5 μήνες μετά.

Πρόσφατα, αναφέρθηκε ότι γυναίκα 44 ετών από τη Λιβερία, της οποίας η λοίμωξη πιθανόν προήλθε από άντρα 46 ετών που είχε συμπτώματα του Έμπολα τον Σεπτέμβριο του 2014, αρρώστησε τον Μάρτιο, μια εβδομάδα μετά τη σεξουαλική επαφή που είχαν και πέθανε, αλλά άλλη γυναίκες με την οποία ο 46χρονος ήρθε σε σεξουαλική επαφή περίπου την ίδια χρονική περίοδο ήταν αρνητική στον ιό.

Η εκπρόσωπος του CDC Kristen Nordlund, δήλωσε ότι υπήρξαν λιγότερα από 10 τέτοια περιστατικά και είναι δύσκολο να καταδειχτεί ότι η σεξουαλική επαφή ήταν ο μόνος τρόπος μέσω του οποίου μπορεί να μολύνθηκαν.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα