Αμερικανός γιατρός που επέζησε από τον Έμπολα είχε σημάδια του ιού στο υδατοειδές υγρό του οφθαλμού του, καιρό μετά τον μη εντοπισμό του στο αίμα, δήλωσαν οι γιατροί του.

Το εύρημα υποδεικνύει ότι άλλοι επιζώντες από τον Έμπολα θα πρέπει να παρακολουθηθούν για πιθανά οφθαλμικά προβλήματα, σε σχέση με τον ιό, αναφέρουν γιατροί περιγράφοντας το περιστατικό.

Ο Dr. Steven Yeh, του Emory Eye Center στην Ατλάντα, δήλωσε ότι οι χιλιάδες επιζώντες του ‘Εμπολα στη δυτική Αφρική και οι εργαζόμενοι στην περίθαλψη, στην πατρίδα τους, θα πρέπει να παρακολουθηθούν για παθήσεις των οφθαλμών κατά την μετά ‘Εμπολα περίοδο.

Ο ασθενής είναι ειδικός στις λοιμώδεις νόσους και τον προηγούμενο Αύγουστο είχε μεταβεί στη Σιέρα Λεόνε να βοηθήσει με το ξέσπασμα του ιού στη δυτική Αφρική.

Μολύνθηκε εντός λίγων εβδομάδων και νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Emory University Hospital.

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του, ο γιατρός εμφάνισε σοβαρή ραγοειδίτιδα, πάθηση που μπορεί να καταστρέψει τους οφθαλμικούς ιστούς και να προκαλέσει απώλεια όρασης.

Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι ο ασθενής είχε τον ιό ‘Εμπολα στο υδατοειδές υγρό, μεταξύ του φακού και του κερατοειδούς του. Ο ιός στο υγρό ανακαλύφθηκε 10 εβδομάδες μετά τον μη εντοπισμό του στο αίμα.

Το περιστατικό, που περιγράφηκε στο New England Journal of Medicine, παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο συνέδριο της Association for Research in Vision and Ophthalmology, στο Ντένβερ.

Ο Yeh δήλωσε ότι η παρουσία του ιού ‘Εμπολα στο μάτι θα μπορούσε να σημαίνει ότι άλλοι επιζώντες από τον ιό μπορεί ενδεχομένως να βρίσκονται σε κίνδυβνο εμφάνισης ραγοειδίτιδας.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα